Wednesday, April 15, 2009

pabila bola jaring dikuasai lelaki


kakakakakakakaka!!...ha tu lah dia gelak tawa kwn2 bila aku citer psl aku men bola jaring tp mmg citer ni benar2 belaka, bkn cobaan. setahu aku kt negara kita ni mmg dh didedahkn, dh dimatikan dlm minda setiap rkyat negara kita yg bola jaring ni permainan pompuan je sbb tu lah bila kwn2 kita dgr ade gak kaum lelaki yg men bola jaring, dorg akan gelak kaw2 punye. aku pn nk tergelak gak mcm x caye cane aku leh terjebak men permainan pompuan ni tp sbb niat saje utk seronok2 dan merapatkn silaturrahim dikalangan staf2 ofis aku, aku pn join la. sekurang2nya aku tau selok belok main bola jaring ni.

ni semua pengalaman beb..ade sorg mmber aku kutuk ckp men bola jaring x kuar peluh. bila aku ajak join, aku tgok dia la antara pemain yg cepat semput, kuar peluh mcm baru mandi kat sg. gabai..ha padan muka, sembang kemain lg..aku pulak yg gelakkn die balik. bila lelaki main, kalu x kasar x sah. segala skill men bola sepak, bola keranjang, bola baling, ragbi abis kuar. kami mana la pernah men atau diajar peraturan bola jaring kn. tu yg belasah je..hehheh.

masa latihan mmg jurulatih asik tiup wisel je...biasalah byk kesalahan yg kitorg wat. baru nk blajar kn..mmg byk gak step bola jaring nk kene igt, tiap pemain ada sempadan yg kene jaga. byk had2 nya, xleh byk bergerak bila dpt bola...mula2 je tertekan skit nk igt sumer. bila dh wat latih tubi seminggu lebih, dh selesa dan mula rs senang pulak nk men bola jaring ni. sebenarnya bukan susah nk men bola jaring ni..senang je. semua posisi samada WA (wing attack), WD (wing defend), GA (goal attack), GD (goal defend) mmg senang aku nk main tp kalu jd C (center) mmg penat sbb kene jaga byk ruang (garisan sempadan lebih besar dr posisi lain) dan posisi paling rileks skali GK (goal keeper).

tgok la gmbar2 yg aku selit2kn tu. tu lah cara lelaki men bola jaring...sape yg x pernah tgok tu, korg tunjuk je blog aku ni.

alhamdulillah..setelah berpenat lelah wat latihan, pasukan kami ni johan! dan pasukan pompuan pon johan jugak. berbaloi la sbb kami berlatih dekat sebulan nk belajar segala step bola jaring ni. yg mengajar pn agak otai dan berpengalaman luas men bola jaring..tu pn salah satu faktor kemenangan kami.




blood type diet

Dah lama dahhh...mksud nya aku yg dh lama tak kemaskini blog aku ni..sejak dua menjak ni xde xtvt menarik yg nk aku letak dlm blog ni. bln lepas ade xtvt bola jaring (akan di masukkan dlm blog nnti)..letih beb, sebulan trening sbb lelaki mana lah pernah didedahkn ngn permainan pompuan ni..hehehe..kita akn cerita pjg bila dh masuk dlm blog nnti.

utk kali ni..aku letak artikel psl diet mengikut jenis darah, jarang2 dgr kn. jadi baca lah elok2 artikel ni ye..kalu ada yg x fhm tu mntak tlg kwn2 terjemahkan ye..hehhhe..jgn mare, terus terang namanya tu. selamat berdiet!

Blood Type O
According to the program, the majority of the population in early civilization had Type O blood, and hunting and fishing were their primary methods of obtaining their next meal. Therefore, if you have type O blood today, you will lose weight by consuming meat and fish. Supposedly, these animal products are comfortably and efficiently broken down for Type O's due to their highly functioning digestive system.

Type O Favorable Foods
Lean red meats
Poultry
Fish
Shellfish
Kelp
Gluten-free products
Liver
Kale
Spinach
Broccoli

Type O Unfavorable Foods
Grains
Breads
Legumes
Beans
Corn
Cabbage
Brussels Sprouts
Cauliflower
Mustard Greens

Blood Type A
The beginning of intense farming and agricultural methods is responsible for Type A's characteristics. According to the diet, if you have Type A blood, weight loss is increased by following a vegetarian diet. Plant foods are easily digested, and will provide satiety in adequate portions.

Type A Favorable Foods
Soy products
Vegetables
Pineapple
Vegetable oils

Type A Unfavorable Foods
Meat
Dairy products
Kidney Beans
Lima Beans
Excessive amounts wheat products

Blood Type B
People with Type B blood are faced with a moderately ambiguous diet plan when adopting this plan. At the same time, the program offers B Types a “wide variety of foods”, which entails the blending together of Type A foods and Type O foods.

Type B Favorable Foods
Green Vegetables
Meat
Liver
Eggs
Dairy Products

Type B Unfavorable Foods
Corn
Lentils
Peanuts
Sesame seeds
Wheat

Blood Type AB
This particular type is unique in that it incorporates bits and pieces of Type A and Type B blood. Mainly, because people with Type AB reportedly have low stomach acid, they are unable to efficiently break down animal products. However, eating small amounts of meat is tolerated.

Type AB Favorable Foods
Tofu
Seafood
Dairy
Green Vegetables

Type AB Unfavorable Foods
Red meat
Kidney beans
Lima beans
Seeds
Corn
Wheat

Does It Work?
Although the scientific information holds merit for improved health status and the reduction of symptoms related to chronic conditions, such as heartburn and asthma, weight loss is likely the result of a calorie deficit.

The plan can be complicated and require a great deal of time, energy and attention. If you choose to try it, there are critical details outlined in the book, Eat Right for Your Type and Live Right for Your Type, both written by Dr. Peter J. D’Adamo. Specific food lists, exercise plans, portion guidelines and menus are presented and thoroughly explained.

Is It Safe?
For the most part, the diet is safe, and promotes lowfat and wholesome food choices. However, any fad diet directing you to eliminate foods or food groups lacks the total nutrition required for optimum health. As with any diet programs, it is recommended that you seek the medical advice of your physician before making changes in your eating habits.