Tuesday, May 5, 2009

awards dr kwn2 utk kwn



ini adalah pengalaman pertama selama aku terjebak dlm dunia blog ni, aku dpt penghargaan dr kwn yg sama mem'blog'kan diri. awards ni aku terima dr afeera (hello dude!)..kenalan dr website komuniti VirtualFriends.net...thanks a lot my friends. ni lah btul2 punye kawan, kawan yg ingat kt kawan2.

utk berkongsi awards ni bersama korang, aku beri awards ni pd semua yg ada dlm senarai blog kwn2 sebelah kanan aku tu (x larat nk taip 1 persatu), kwn2 aku yg dlm kategori "rakyat jelita jelata" dan "followes". walaupun korang jarang2 jengok blog aku, korang tetap kwn2 aku.

ahad tiap minggu yg telah berlalu

makin lama makin seronok pula 2-3-4 menjak ni aku selalu balik kg. hampir tiap mggu..org yg paling seronok sekali tentu lah mak aku..senyum aje die..kalu aku x dpt balik, dh tentu mak aku telefon tye khabar dan tye itu ini, bla..bla..bla (bukan membebel k..sembang2 rindu seorg ibu kpd anaknya dan sebaliknya).

bibah ku setia menanti kt lot parking tiap pagi sabtu..seronok btul dia tiap mggu dpt balik kg tapi itu kejadian 3 mggu yg lepas..skrg dh jrg bwk dia..tukar selera la pulak kn..asik bibah je balik kg tiap mggu, amoi LenCi pn nk balik kg jugak..skrg bwk LenCi lh..lebih cpt drpd bwk bibah...kalu bibah amik masa 2 jam sampai kt kg tp LenCi amik masa 1 1/2 jam je..dh la jimat x pyh byar tol..kalu bwk LenCi, nk memotong, menyelit, memecut pn senang tp bukan merempit sbb aku bkn mat rempit.

dh tiap mggu balik kg, mesti korg tertanya2..rmai gak kwn2 yg sibuk tye (termasuklah wat cerita bukan2)..ha aku malas nk kupas cerita tu pjg2..aku balik tiap2 mggu sbb ada kursus haji dan dlm masa yg sama ziarah mak aku kt kg.

aku nk kupas hal haji ni..org kate gi kursus haji sbb dh dpt tawaran gi haji..itu dulu2 punyer citer tp skrg x mcm tu, ada dikalangan peserta krsus haji tu hanya mahu menambah ilmu dan menimba pengalaman mengerjakan haji..skrg ramai dikalangan kita blh gi haji dlm usia muda sbb kita dh blh wat simpanan utk mengerjakan haji setelah kita mula bekerja..menurut wakil tabung haji, setelah dftar untk mengerjakan haji, nama kita akan disenaraikan dlm giliran utk mengerjakan haji dan kita perlu tggu 5 thn sebelum nama kita dipanggil/ditawarkn mengerjakan haji..aku lebih galakkan korg mendftar skrg dan buat simpanan dr skrg (jgn lupa perbelanjaan lain, buatlah perancangan kewangan elok2).

cuba korg tgok trend (ikutan) skrg, ramai yg masih menunggu utk ckup simpanan, baru nk dftar utk mengerjakan haji..itu dulu, 30 thn yg lepas blh la wat cmtu..skrg yg mendftar semakin ramai..baru2 ni semasa krsus haji, wakil tabung haji bgtau..ramai yg akan mengerjakan haji pd thn ni berumur 55-70 thn.

kenapa aku nasihatkn korg wat simpanan dan dftar skrg sbb aku x mahu korg dh berumur (umur 60an) nnti baru nk mengerjakan haji..andai kata simpanan tu ckup pd umur 45..kemungkinan utk dpt tawaran mengerjakan haji ialah pd umur 50..korg pn fhm kn bila umur dh meningkat usia ni mcm2 mslh ada, yg paling utama jika kita dh mula dpt sakit2 (drh tggi, kencing manis, strok,dll). itu pn kalu btul2 dpt mengerjakan haji pd umur 50..kalau umur 60 keatas..hmmm fikir2kan lah sendiri apa masalahnye.

ade gak kwn2 yg tye, cmne nk kawen kalu asik kmpul wet utk gi haji..jwpn aku senang je..bergantung pd niat dan disiplin diri sendiri, takkan la kumpul wet utk kawen je kan..wat la simpanan sampingan sekali..aku ada bgtau sblm ni, wat perancangan kewangan elok2..aku sbgai kwn korg cuma bgtau, perancangan dan pelaksanaan sama ada korg mahu buat atau tidak adalah keputusan dlm tgn korg sendiri, pandai2 lah korg wat penilaian apa yg aku bgtau tu ada byk kebaikan atau byk keburukan.

senang kata, rajin2 lah pjg2kn fikiran.