Wednesday, December 23, 2009

DUIT & WANG


aku suka jadikan duit & wang itu satu alat dan bukan jadikan duit & wang itu satu keperluan..kenapa? sbb jika aku jadikan duit & wang itu satu keperluan, lama kelamaan nnti aku jadi hamba kepada duit & wang..kan parah bila aku jadi hamba pada duit dan akan jadi masalah jangka panjang nanti..

bagaimana aku boleh buat duit & wang itu menjadi satu alat? plan nya sangat senang mudah nak ingat, mudah dibuat dan memerlukan tahap disiplin yg sederhana..

antaranya yang aku buat sekarang:-
1. jadikan duit & wang itu sebagai alat untuk melabur. (simpanan tiap bulan, ASB, ASN)
2. kurangkan berhutang, jika sudah berhutang, jangan tambah hutang sedia ada selagi hutang yang sedia ada itu belum habis dibayar.
3. berbelanja ikut mana yang termampu, elakkan berbelanja melebihi kemampuan (boros).

itu hanya plan asas untuk jadikan duit & wang itu sebagai alat..plan yang lain perlu difikirkan sendiri sebab duit & wang yang dijadikan alat ini bergantung pada kemampuan kita untuk mengawal keluar masuk dan kemana duit & wang itu pergi..jika tanya aku, mestilah aku gunakan plan aku sendiri. maksudnya disini kita bebas merangka plan peribadi kita sendiri..3 plan yang aku buat itu adalah plan yang umum..plan yang khusus (details) adalah dibawah kawal selia korang sendiri.

kesimpulannya, jgn jadikan duit & wang itu beban pada hidup dan beban pada org lain..teringat pula lagu hattan bertajuk duit.

Monday, December 21, 2009

kemaskini blog sendiri

sedikit perubahan telah dilakukan dlm blog aku ni...sikit jer sbb templates blogger.com ni bkn byk sgt pun..nk buat customize templates tak larat nk edit kongfigurasi html yg pjg2 lebar tu..ringkas2 dh la...yg penting isinya kn. lepas ni aku x taip pjg2 kecuali kalau jari jemari ni rajin menaip (aik..jari pn blh rajin ke?)...ah, apa2 je lah..hehe..penutup utk post kali ni aku doa kn korg pjg umur & murah rezeki sempena thn baru maal hijrah 1431.

Sunday, November 8, 2009

Xperimentasi bersama LaiCi



Penangan cut-off CDI LaiCi standard (blum kacau enjin) mmg cukup mengecewakan aku...buat la mcm mana pon, kalau dh standard mmg tetap standard...aku cuma kacau sikit kt sproket jer..bkn nk bg LaiCi tu laju mcm motoGP tp cuma tukar sproket saiz kecil skit dr yg asal.

kalau pakai sproket asal...bawak LaiCi mcm bwk moto 110cc...berat semacam je. tetapi apabila aku tukar sproket asal dr saiz 39 kepada saiz 37...barulah terasa ringan skit. Itu dh cukup memuaskn hati aku cuma part CDI jer yg buat aku kecewa.

bila gi kedai...tokey kata "kasi tukar itu CDI la...try BRT ke..REXTOR ke...RACING ke...", aku tye balik "harga skali ngn upah berapa?", dia jwb "murah saje..dlm 3oo-400 aje", aku jwb "boleh thn harganye tp sori la tokey, ini hari sy xde duit lg..lain kali la tokey" tp dlm hati aku "GULP~!..baik aku beli bodykit utk BiBah aku.

Ok..berbalik pd xperimentasi aku menggunakan sproket shj ngn LaiCi setakat ini, aku dpt keputusan camni (G = gear):-

Sproket 15-39 428 (asal)
G1-15...G2-30...G3-55...G4-125 (aje~!)

Sproket 15-38 428
G1-19...G2-42...G3-65...G4-135

Sproket 15-37 428
G1-22...G2-45...G3-75...G4-140 (blh la...)

kawan2 dlm forum kom135.com kata tiap LaiCi berlainan setting nye tp rata2 mengatakan LaiCi keluaran pertama lebih baik prestasinya sbb setting CDI nya...jd utk LaiCi aku, tu jer yg aku dpt. janji moto aku ringan masa perlahan dan laju. x berani la aku nk kuar duit smpai beribu2 utk usik sana sini kt LaiCi aku ni..dh la moto jenis ni ngah panasss...kalau hilang, menangis mcm2 lagu kluar nnti.

oraits..aku tamatkn disini hal xperimentasi LaiCi aku ni, hanya mahu berkongsi pengalaman aje.

rujukan :-

- gambar CDI : itu bukan CDI LaiCi..itu skadar gmbar hiasan..diambil dr artikel dlm website wikipedia mengenai CDI.

Wednesday, October 28, 2009

mari makan buah

It's long but very informative, We all think eating fruits means just buying fruits, cutting it and just popping it into our mouths.
It's not as easy as you think. It's important to know how and when to eat.
What is the correct way of eating fruits?
IT MEANS NOT EATING FRUITS AFTER YOUR MEALS! FRUITS SHOULD BE EATEN ON AN EMPTY STOMACH.
If you eat fruit like that, it will play a major role to detoxify your system, supplying you with a great deal of energy for weight loss and other life activities.
FRUIT IS THE MOST IMPORTANT FOOD.
Let's say you eat two slices of bread and then a slice of fruit. The slice of fruit is ready to go straight through the stomach into the intestines, but it is prevented from doing so. In the meantime the whole meal rots and ferments and turns to acid. The minute the fruit comes into contact with the food in the stomach and digestive juices, the entire mass of food begins to spoil.So please eat your fruits on an empty stomach or before your meals! You have heard people complaining — every time I eat watermelon I burp, when I eat durian my stomach bloats up, when I eat a banana I feel like running to the toilet, etc — actually all this will not arise if you eat the fruit on an empty stomach.
The fruit mixes with the putrefying other food and produces gas and hence you will bloat! Graying hair, balding, nervous outburst, and dark circles under the eyes all these will NOT happen if you take fruits on an empty stomach. There is no such thing as some fruits, like orange and lemon are acidic, because all fruits become alkaline in our body, according to Dr. Herbert Shelton who did research on this matter.
If you have mastered the correct way of eating fruits, you have the Secret of beauty, longevity, health, energy, happiness and normal weight. When you need to drink fruit juice - drink only fresh fruit juice, NOT from the cans.
Don't even drink juice that has been heated up. Don't eat cooked fruits because you don't get the nutrients at all. You only get to taste. Cooking destroys all the vitamins. But eating a whole fruit is better than drinking the juice. If you should drink the juice, drink it mouthful by mouthful slowly, because you must let it mix with your saliva before swallowing it. You can go on a 3-day fruit fast to cleanse your body.
Just eat fruits and drink fruit juice throughout the 3 days and you will be surprised when your friends tell you how radiant you look!
KIWI: Tiny but mighty. This is a good source of potassium, magnesium, vitamin E & fiber. Its vitamin C content is twice that of an orange.
APPLE: An apple a day keeps the doctor away? Although an apple has a low vitamin C content, it has antioxidants & flavonoids which enhances the activity of vitamin C thereby helping to lower the risks of colon cancer, heart attack & stroke.
STRAWBERRY: Protective Fruit. Strawberries have the highest total antioxidant power among major fruits & protect the body from cancer-causing, blood vessel-clogging free radicals.
ORANGE : Sweetest medicine. Taking 2-4 oranges a day may help keep colds away, lower cholesterol, prevent & dissolve kidney stones as well as lessens the risk of colon cancer.
WATERMELON: Coolest thirst quencher. Composed of 92% water, it is also packed with a giant dose of glutathione, which helps boost our immune system. They are also a key source of lycopene — the cancer fighting oxidant. Other nutrients found in watermelon are vitamin C & Potassium.
GUAVA & PAPAYA: Top awards for vitamin C. They are the clear winners for their high vitamin C content.. Guava is also rich in fiber, which helps prevent constipation. Papaya is rich in carotene; this is good for your eyes.
Drinking Cold water after a meal = Cancer! Can u believe this?? For those who like to drink cold water, this article is applicable to you. It is nice to have a cup of cold drink after a meal. However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed. It will slow down the digestion. Once this 'sludge' reacts with the acid, it will break down and be absorbed by the intestine faster than the solid food. It will line the intestine. Very soon, this will turn into fats and lead to cancer. It is best to drink hot soup or warm water after a meal. A serious note about heart attacks
HEART ATTACK PROCEDURE: (THIS IS NOT A JOKE!) Women should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting. Be aware of intense pain in the jaw line. You may never have the first chest pain during the course of a heart attack. Nausea and intense sweating are also common symptoms. Sixty percent of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up. Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware. The more we know the better chance we could survive.
A cardiologist says if everyone who gets this mail sends it to 10 people, you can be sure that we'll save at least one life. Read this....It could save your life!!

Sunday, September 13, 2009

kerastangan~! v1.0

tank part

suspension part

seat part


rear arm part


meter part


casis part


body cover part



hmm...susah juga nk wat model kertas ye, nmpk mudah je kn tp bila dh buat mmg kene berjuang nk buat. salah skit kene print balik, potong, gunting, cantumkn balik satu persatu. memerlukan kesabaran dan ketelitian yg agak tggi.

owh..lupa nk bgtau. membebel pjg sgt smpai lupa nk intro...hehee. aku tengah siapkn papercraft model superbike Yamaha R1. setahu aku idea ni dtg dr jepun, sama kesahnya dgn origami la. semuanya dibina dan direka menggunakan kertas. salah satu kraftangan (kerastangan sebenarnye) yg sgt kreatif smpai benda2 mekanikal sebenar pn boleh diadaptasikan menjadi model kertas.

dh hampir 2 mggu aku wat model ni...mungkin lepas raya br siap...mungkin la lepas raya..aku ni nk kata rajin, x jugak..nk kata malas pn x jugak..jd amik jln tgh je la. senang kata kalau aku ada masa lapang, leh la wat skit2. mcm bulan pose nih aku wat masa pas bbuka ngn pas sahur dan juga hari cuti.

ni je update utk hr ni..jgn marah haa..

Thursday, August 27, 2009

pengalaman dari seorang kenalan..

cerita dr pengalaman menarik dr salah seorang kenalan aku...korang just baca je..mmg menarik~!

Dah puasa, tak lama lagi nak raya pulak kan.. So kat sini saja aku nak share cerita ragam tetamu kecil yang datang bertandang kat umah time raya tahun lepas... Ragam2 yg seronok dan tak seronok kita lihat...

Waktu kejadian: Raya tahun lepas, 2008 (1st & 2nd raya)
Tempat kejadian: Rumah baruku di kawasan kejiranan melayu
Yg terlibat: Aku & famili serta 'tetamu kecil'

Percaya tak kalau aku cakap hampir 900 orang 'tetamu kecil' yg berkunjung ke umah aku masa raya 1st tu... Macam nak patah pinggang aku, tapi tetap seronok melayan kerenah & keletah diorang...

Cerita-ceriti 'tetamu kecil' ku

Al-kisah tersebutlah cerita...

Yg tak seronok kita lihat...
1. baru balik semayang raya, tak sempat lagi nak salam sesama ahli keluarga & makan sama2, dah ada yg beri salam kt luar.. "cik, nak beraya cik... " ish, bdk2 ni takyah raya kt umah sendiri dulu ke??

2. masuk sampai depan pintu utama umah, then ckp camni.. "cik, ktorang nak raya, tapi taknak masuk boleh tak?? dah kenyang la.. nak duit raya je.." lor, mcm ni pun ade ke

3. 4 sekawan umur sekitar 15-17 tahun dtg beraya.. siap mintak duit raya.. bukan taknak bagi, cuma terkejut sbb waktu umur camtu aku dulu dah tak g beraya umah org yg aku x kenal (selain faktor segan, mak abah pun mmg tak bagi).. huhu

4. dlm byk2 yg aku interview (rajin aku temuramah sorg2), ada satu group ni nun jauh datangnye.. bukan dr kawasan kejiranan aku, tapi dari kawasan kejiranan yg terletak kira2 15km dr tempat aku.. dtg naik cab ramai2 nk collect duit raya.. err, boleh plak ek diorang g beraya jauh2 mcm tu skali

5. sekeluarga (3 org ibu & anak-anak kecil), rasanya org susah kot dtg beraya.. aku xtau la org susah ke hape kan mula-mula tu.. layankan je la.. time balik, bg duit raya kt anak2 die.. tbe2 mak-mak nya tanya "takkan anak je dapat, maknya tak dapat ke duit raya??" err, tak terkata aku..

6. azan maghrib, aku pun dah tutup pagar umah sebab kebetulan saudara mara pun dah sampai, & kitorang sme nak solat (lagipun dah penat sgt layan 'tetamu kecil' non-stop dr pagi sampai ke ptg.. baru nak masuk umah, nampak ada 1 keta ni turunkan bdk2 depan umah aku.. bdk2 ni tekan2 bell, cakap nak raya.. aku tny sape yg hantar diorang tu.. parents yg hantar, pastu buat muka selambe je, bukan nk turun tegur kita tuan umah ni.. ade ke patut hantar anak2 g beraya time maghrib kt umah org.. tensi je aku ... ape punye parents la..

7. raya ke-2, langsung aku tak larat nak bangun dr katil.. bdk2 picit doorbell mcm hape.. interkom berpuluh kali.. sampai aku kuar menyamar jd bibik ckp tuan rumah dah kuar g beraya (mmg kitorang dh nk siap2 balik kg pun..) btw, bukan ke dlm islam dah kata, 3 kali salam, kalau tuan umah tak jawab (sebab tak dengar / memang tanak terima tetamu), haram kita terjerit-jerit lagi kat luar mintak nak masuk

Walau bagaimanapun, masih banyak yang besnye melayan kerenah 'tetamu2 kecil' nih...

Yg seronok kita lihat...
1. depan umah aku ade pool kecik.. mana2 yg bwk anak kecik / adik kecik, kesian diorang.. bdk2 kecik ni dah la takmo masuk umah, siap dok tepi pool bukak baju segala, tinggal pampers je konon nak masuk mandi dalam pool tu.. haha

2. 'tetamu kecil' yg pompuan siap bawak 'handbag' turh.. penuh ngan duit raya tau.. naik kembong beg tu.. siap dgn lipstick merah mak ngah nyer & kasut tumit tinggi.. kelassss gitu

3. abg & kakak kecil yg bertanggungjawab bawak adik2 kecik beraya sekali.. cara diorang layan adik2 diorang, sweet sgt2..

4. ni plg best.. tgh ramai2 org kt umah, tbe2 ada sorg dr 'tetamu kecil' ni tny aku.."acik beli sofa ni kt kl kan?".. la, cane plak bdk ni tau kan.. aku dah terheran dah masa tu.. "umah kte pun pakai sofa cam ni la acik.. hr tu mama & baba beli kt kl"... ler... hehe

5. mcm tadika dah umah aku skali kene serbu ramai2 ngan 'tetamu kecil' ni.. yg tumpahkan air lain, yg cuba nak perbaiki keadaan, tapi makin comot lain, yg nak puu puu & shi shi, tp tak reti sorang2 dlm toilet lain.. dah macam cikgu tadika aku uruskan diorang...

Ini cerita-ceriti aku.. Cerita korang cane plak? Feel free to share your stories with me k..

btw, kepada parents, terapkan & ajar adab2 berziarah pada anak2 sedari diorang kecil k.. tekankan juga yg hari raya bukan untuk kumpul duit raya, sebaliknya untuk 'kumpul kemaafan' & duit raya sebagai bonus dr mereka yg ikhlas memberi.. jgn biasakan anak2 meminta-minta duit raya & hanya bersalam dgn org yg bg duit raya.. tak manis dipandang.. perangai anak-anak, cerminan didikan anda pada mereka

Sunday, August 23, 2009

Trigger Finger

Trigger Finger sering terjadi di kalangan wanita yang berumur di antara 40 hingga 60 tahun.

* Trigger Finger adalah keadaan di mana jari anda tersangkut semasa di posisi bengkok.

* Ia akan mengeluarkan bunyi 'snap' semasa diluruskan.

* Dalam keadaan teruk, jari mungkin akan tersangkut dan kekal dlm keadaan bengkok.

* Risiko untuk mengalami trigger finger adalah lebih kepada pesakit diabetes mellitus dan rheumatoid arthritis.


kredit to :-
Pn. Norainun bt. Ismail,
Pegawai Pendidikan Kesihatan,
Bhg. Pembangunan Kesihatan Keluarga,
Kem. Kesihatan Malaysia,
info = http://fh.moh.gov.my/

Monday, August 10, 2009

Doa

Doa2 pilihan yg insya-Allah mustajab semasa berlaku wabak penyakit. sila klik pd gmbar utk membaca dengan mudah. aku dh susun doa ni utk memudahkan bacaan secara tersusun. utk menyimpan doa ini dlm pc korg, cuma klik kanan pd gmbr dan pilih "save picture as", simpan dlm desktop atau mana2 folder yg korg suka.








Tuesday, August 4, 2009

Tuesday, July 28, 2009

selamat berpuasa kawan2~!



Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan
"Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat. Oleh itu SAYA TERLEBIH DAHULU MEMOHON MAAF jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak disengajakan maupun yang disengajakan, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dgn penuh keberkatan...

Dikesempatan ini saya ingin memohan ampun dan maaf kepada anda semua jika ada salah dan silap dan terkasar bahasa, semoga Ramadhan kali ini dapat kite lalui dengan sempurna.

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak...

Friday, July 10, 2009

wanita berperut buncit


terkejut ngn tajuk aku kali ni ke? ahh...mmg patut korg terkejut pon sbb hal ni mmg x dihiraukn oleh kaum wanita tp lebih dihiraukn kaum lelaki. kenapa aku timbulkn hal ni? sbb bg aku hal ni bkn hnya msalah besar pd kaum lelaki shj tetapi kaum wanita pn mengalaminya.

kt sini aku mau korg baca sendiri pendapat ikhlas dr kaum wanita sendiri berkenaan hal wanita berperut buncit. baca elok2..jgn emo2 k..fhm2 kn lah ape maksud tersurat dan tersirat dlm pendapat dia ni..


credit to LassieLuvCat ( Virtualfriends.net member )

Boroi atau buncit..byknya menjadi isu pd kaum lelaki..tetapi perasankah kita bahawa perempuan juga ramai yg perutnya boroi dn buncit ni


- Org kta..size perut dari segi luarannya sama ada besar atau kecil melambangkan tahap penjagaan setiap individu pd dirinya sendiri..Bermakna, org yg perutnya kempis adalah org yg benar2 jaga diri sbb nk dptkan perut yg kempis dan slim ni payah gak..Dan..org yg perut boroi or buncit ni adalah org yg x bape endahkan dirinya kerana x kesah pasal penampilannya apabila berpakaian dgn prut yg menggeleber dan mmebuncit hampir setiap hari.

Pada kaum lelaki terutamanya, adakah perut kempis menjadi salah satu kriteria dlm memilih wanita idaman..?

- Ramai...lelaki2 yg aku kenali, mereka berkata perut penting utk melambangkan kecantikan wanita itu...walau pun rupanya tak secantik mana, dan badannya sedikit berisi, tetapi sbb perutnya yg kempis je..dan x menggelebeh pon di kiri kanan menyebabkan perempuan 2 ada keistimewaannya tersendiri berbanding pompuan yg cantik gile mukanya tp perutnya wah buncit!!

"Kalau bagi prempuan yg sudah berkahwin dan beranak mungkin blh di terima..tetapi bg anak2 gadis yg muda remaja...wajarkah mereka membiarkan perut membuncit seperti sudah beranak 5...?" tye seorg member lelaki aku.

Dan..pada kaum wanita pula...adakah hanya kecantikan dan kehalusan kulit wajah yg korg pentingkan meskipun perut korang buncit?

- Korg tak kisah ke?...x ke rasa segan sket nak pkai bju yg body size sket dgn perut yg memboyot seperti mengandung 3 bulan...Bg aku..aku sgt pentingkn dan sentiasa risaukan perut aku ni...Meski pun aku bkn org yg sgt2 menjaga penampilan diri, tetapi perut yg buncit boleh wat aku rasa rendah diri dan malu utk berhadapan dgn org rmai x kira lelaki atau perempuan...sebelum dan selepas kawin pon aku akan pastikan perut aku ni x buncit sbb utamanya bukan nk tayang pada org tp perut kempis blh wat aku sentiasa yakin sepanjang masa...x kira lah berbaju kurung skalipun."

Tuesday, June 23, 2009

senaman mudah dirumah

jgn malas2 nk bersenam kwn2...bdn nk pakai lama, kita kene jaga, disamping berdoa minta pjg umur, usaha la sikit utk bg umur tu pjg...sapa yg terasa ngn post aku sblm nih (aku dh tulis elok2 kt situ, jgn emo sgt bc post aku tu)...mmg elok dan sesuai utk di praktikkan di rumah...

senaman ni dr hujung rambut ke hujung kaki...semua otot kt bdn kita digunakan, dlm masa yg sama blh mengurgkn lemak dlm bdn sbb apabila otot bekerja, ia akan menggunakan lemak utk membakar tenaga/kalori, berat bdn akan turut menerima kesan, kurus la sikit korg nnti kn...luangkn masa 20 min 1 sessi sudah mencukupi...blum cuba blum tau, ckp byk pn tara guna beb, selamat bersenam!

pautan senaman mudah - HumanaNatura

lepas buka website ni..muat turun dgn klik pautan fail PDF yg bergambar..pastu cetak (print)..itu saja!

* note:-
pastikan pc korg ada perisian Adobe Reader

Tuesday, May 5, 2009

awards dr kwn2 utk kwn



ini adalah pengalaman pertama selama aku terjebak dlm dunia blog ni, aku dpt penghargaan dr kwn yg sama mem'blog'kan diri. awards ni aku terima dr afeera (hello dude!)..kenalan dr website komuniti VirtualFriends.net...thanks a lot my friends. ni lah btul2 punye kawan, kawan yg ingat kt kawan2.

utk berkongsi awards ni bersama korang, aku beri awards ni pd semua yg ada dlm senarai blog kwn2 sebelah kanan aku tu (x larat nk taip 1 persatu), kwn2 aku yg dlm kategori "rakyat jelita jelata" dan "followes". walaupun korang jarang2 jengok blog aku, korang tetap kwn2 aku.

ahad tiap minggu yg telah berlalu

makin lama makin seronok pula 2-3-4 menjak ni aku selalu balik kg. hampir tiap mggu..org yg paling seronok sekali tentu lah mak aku..senyum aje die..kalu aku x dpt balik, dh tentu mak aku telefon tye khabar dan tye itu ini, bla..bla..bla (bukan membebel k..sembang2 rindu seorg ibu kpd anaknya dan sebaliknya).

bibah ku setia menanti kt lot parking tiap pagi sabtu..seronok btul dia tiap mggu dpt balik kg tapi itu kejadian 3 mggu yg lepas..skrg dh jrg bwk dia..tukar selera la pulak kn..asik bibah je balik kg tiap mggu, amoi LenCi pn nk balik kg jugak..skrg bwk LenCi lh..lebih cpt drpd bwk bibah...kalu bibah amik masa 2 jam sampai kt kg tp LenCi amik masa 1 1/2 jam je..dh la jimat x pyh byar tol..kalu bwk LenCi, nk memotong, menyelit, memecut pn senang tp bukan merempit sbb aku bkn mat rempit.

dh tiap mggu balik kg, mesti korg tertanya2..rmai gak kwn2 yg sibuk tye (termasuklah wat cerita bukan2)..ha aku malas nk kupas cerita tu pjg2..aku balik tiap2 mggu sbb ada kursus haji dan dlm masa yg sama ziarah mak aku kt kg.

aku nk kupas hal haji ni..org kate gi kursus haji sbb dh dpt tawaran gi haji..itu dulu2 punyer citer tp skrg x mcm tu, ada dikalangan peserta krsus haji tu hanya mahu menambah ilmu dan menimba pengalaman mengerjakan haji..skrg ramai dikalangan kita blh gi haji dlm usia muda sbb kita dh blh wat simpanan utk mengerjakan haji setelah kita mula bekerja..menurut wakil tabung haji, setelah dftar untk mengerjakan haji, nama kita akan disenaraikan dlm giliran utk mengerjakan haji dan kita perlu tggu 5 thn sebelum nama kita dipanggil/ditawarkn mengerjakan haji..aku lebih galakkan korg mendftar skrg dan buat simpanan dr skrg (jgn lupa perbelanjaan lain, buatlah perancangan kewangan elok2).

cuba korg tgok trend (ikutan) skrg, ramai yg masih menunggu utk ckup simpanan, baru nk dftar utk mengerjakan haji..itu dulu, 30 thn yg lepas blh la wat cmtu..skrg yg mendftar semakin ramai..baru2 ni semasa krsus haji, wakil tabung haji bgtau..ramai yg akan mengerjakan haji pd thn ni berumur 55-70 thn.

kenapa aku nasihatkn korg wat simpanan dan dftar skrg sbb aku x mahu korg dh berumur (umur 60an) nnti baru nk mengerjakan haji..andai kata simpanan tu ckup pd umur 45..kemungkinan utk dpt tawaran mengerjakan haji ialah pd umur 50..korg pn fhm kn bila umur dh meningkat usia ni mcm2 mslh ada, yg paling utama jika kita dh mula dpt sakit2 (drh tggi, kencing manis, strok,dll). itu pn kalu btul2 dpt mengerjakan haji pd umur 50..kalau umur 60 keatas..hmmm fikir2kan lah sendiri apa masalahnye.

ade gak kwn2 yg tye, cmne nk kawen kalu asik kmpul wet utk gi haji..jwpn aku senang je..bergantung pd niat dan disiplin diri sendiri, takkan la kumpul wet utk kawen je kan..wat la simpanan sampingan sekali..aku ada bgtau sblm ni, wat perancangan kewangan elok2..aku sbgai kwn korg cuma bgtau, perancangan dan pelaksanaan sama ada korg mahu buat atau tidak adalah keputusan dlm tgn korg sendiri, pandai2 lah korg wat penilaian apa yg aku bgtau tu ada byk kebaikan atau byk keburukan.

senang kata, rajin2 lah pjg2kn fikiran.

Wednesday, April 15, 2009

pabila bola jaring dikuasai lelaki


kakakakakakakaka!!...ha tu lah dia gelak tawa kwn2 bila aku citer psl aku men bola jaring tp mmg citer ni benar2 belaka, bkn cobaan. setahu aku kt negara kita ni mmg dh didedahkn, dh dimatikan dlm minda setiap rkyat negara kita yg bola jaring ni permainan pompuan je sbb tu lah bila kwn2 kita dgr ade gak kaum lelaki yg men bola jaring, dorg akan gelak kaw2 punye. aku pn nk tergelak gak mcm x caye cane aku leh terjebak men permainan pompuan ni tp sbb niat saje utk seronok2 dan merapatkn silaturrahim dikalangan staf2 ofis aku, aku pn join la. sekurang2nya aku tau selok belok main bola jaring ni.

ni semua pengalaman beb..ade sorg mmber aku kutuk ckp men bola jaring x kuar peluh. bila aku ajak join, aku tgok dia la antara pemain yg cepat semput, kuar peluh mcm baru mandi kat sg. gabai..ha padan muka, sembang kemain lg..aku pulak yg gelakkn die balik. bila lelaki main, kalu x kasar x sah. segala skill men bola sepak, bola keranjang, bola baling, ragbi abis kuar. kami mana la pernah men atau diajar peraturan bola jaring kn. tu yg belasah je..hehheh.

masa latihan mmg jurulatih asik tiup wisel je...biasalah byk kesalahan yg kitorg wat. baru nk blajar kn..mmg byk gak step bola jaring nk kene igt, tiap pemain ada sempadan yg kene jaga. byk had2 nya, xleh byk bergerak bila dpt bola...mula2 je tertekan skit nk igt sumer. bila dh wat latih tubi seminggu lebih, dh selesa dan mula rs senang pulak nk men bola jaring ni. sebenarnya bukan susah nk men bola jaring ni..senang je. semua posisi samada WA (wing attack), WD (wing defend), GA (goal attack), GD (goal defend) mmg senang aku nk main tp kalu jd C (center) mmg penat sbb kene jaga byk ruang (garisan sempadan lebih besar dr posisi lain) dan posisi paling rileks skali GK (goal keeper).

tgok la gmbar2 yg aku selit2kn tu. tu lah cara lelaki men bola jaring...sape yg x pernah tgok tu, korg tunjuk je blog aku ni.

alhamdulillah..setelah berpenat lelah wat latihan, pasukan kami ni johan! dan pasukan pompuan pon johan jugak. berbaloi la sbb kami berlatih dekat sebulan nk belajar segala step bola jaring ni. yg mengajar pn agak otai dan berpengalaman luas men bola jaring..tu pn salah satu faktor kemenangan kami.




blood type diet

Dah lama dahhh...mksud nya aku yg dh lama tak kemaskini blog aku ni..sejak dua menjak ni xde xtvt menarik yg nk aku letak dlm blog ni. bln lepas ade xtvt bola jaring (akan di masukkan dlm blog nnti)..letih beb, sebulan trening sbb lelaki mana lah pernah didedahkn ngn permainan pompuan ni..hehehe..kita akn cerita pjg bila dh masuk dlm blog nnti.

utk kali ni..aku letak artikel psl diet mengikut jenis darah, jarang2 dgr kn. jadi baca lah elok2 artikel ni ye..kalu ada yg x fhm tu mntak tlg kwn2 terjemahkan ye..hehhhe..jgn mare, terus terang namanya tu. selamat berdiet!

Blood Type O
According to the program, the majority of the population in early civilization had Type O blood, and hunting and fishing were their primary methods of obtaining their next meal. Therefore, if you have type O blood today, you will lose weight by consuming meat and fish. Supposedly, these animal products are comfortably and efficiently broken down for Type O's due to their highly functioning digestive system.

Type O Favorable Foods
Lean red meats
Poultry
Fish
Shellfish
Kelp
Gluten-free products
Liver
Kale
Spinach
Broccoli

Type O Unfavorable Foods
Grains
Breads
Legumes
Beans
Corn
Cabbage
Brussels Sprouts
Cauliflower
Mustard Greens

Blood Type A
The beginning of intense farming and agricultural methods is responsible for Type A's characteristics. According to the diet, if you have Type A blood, weight loss is increased by following a vegetarian diet. Plant foods are easily digested, and will provide satiety in adequate portions.

Type A Favorable Foods
Soy products
Vegetables
Pineapple
Vegetable oils

Type A Unfavorable Foods
Meat
Dairy products
Kidney Beans
Lima Beans
Excessive amounts wheat products

Blood Type B
People with Type B blood are faced with a moderately ambiguous diet plan when adopting this plan. At the same time, the program offers B Types a “wide variety of foods”, which entails the blending together of Type A foods and Type O foods.

Type B Favorable Foods
Green Vegetables
Meat
Liver
Eggs
Dairy Products

Type B Unfavorable Foods
Corn
Lentils
Peanuts
Sesame seeds
Wheat

Blood Type AB
This particular type is unique in that it incorporates bits and pieces of Type A and Type B blood. Mainly, because people with Type AB reportedly have low stomach acid, they are unable to efficiently break down animal products. However, eating small amounts of meat is tolerated.

Type AB Favorable Foods
Tofu
Seafood
Dairy
Green Vegetables

Type AB Unfavorable Foods
Red meat
Kidney beans
Lima beans
Seeds
Corn
Wheat

Does It Work?
Although the scientific information holds merit for improved health status and the reduction of symptoms related to chronic conditions, such as heartburn and asthma, weight loss is likely the result of a calorie deficit.

The plan can be complicated and require a great deal of time, energy and attention. If you choose to try it, there are critical details outlined in the book, Eat Right for Your Type and Live Right for Your Type, both written by Dr. Peter J. D’Adamo. Specific food lists, exercise plans, portion guidelines and menus are presented and thoroughly explained.

Is It Safe?
For the most part, the diet is safe, and promotes lowfat and wholesome food choices. However, any fad diet directing you to eliminate foods or food groups lacks the total nutrition required for optimum health. As with any diet programs, it is recommended that you seek the medical advice of your physician before making changes in your eating habits.

Monday, March 16, 2009

muat turun kembali

dah lama aku x letak pautan muat turun dlm blog aku ni..kali ni sbb aku teringat zaman berhingus dulu, akak aku sgt suka dgr lagu anita sarawak..jd aku pn selongkar dlm yahoo.com...uihhhh mcm2 ada..hampir sumer lagu anita sarawak ada dlm internet, aku letak pautan yg mengimbau kenangan zaman aku masa kecik2 dulu...nk lagu lain korang cari la sendiri ye..pautan tu korg klik je, gunakan jari pn boleh..hehheh..

Koleksi Pautan Anita Sarawak MP3 :
Dengar Ini Cerita
Joget Gila Bayang
Bawalah Daku Pergi
Joget Sayang Di Sayang
Ayam Den Lapeh
Lodeh Mak Lodeh

gadis simpanan ku BiBah

baru2 ni aku gi kemaman dgn bibah..dh lama bibah aku ni simpan kt parking, cian pulak aku tgok sbb berpanas berhujan dpn umah..slalu jln takat pegi balik kedai, pastu sebulan skali bwk balik kg jmpe mak aku je..mesti bosan giler si bibah tu tp kali ni aku bwk jauh skit.

balik pd citer trip ke kemaman td, sebenarnya aku ngn dak2 ofis gi mkn nasik minyak kt umah kwn punyer kwn kt ofis aku punyer majlis kawen (kalu x phm cara aku wat ayat tu..korg bc lah beberapa kali smpai fhm..kakkaka)..kami konvoi beramai2, ada lah dlm 4 buah kete...dlm perjalanan tu dok menung2, tingat ade 2 org kwn2 aku kt Virtualfriends.net(VF) dekat2 ngn area kemaman...dgn pntas aku kontek la dorg...lama wooo aku dok sembang2 dlm VF je...kiranya masa gi kemaman ni lah aku amik peluang jmpe dorg skjp.

Alhamdulillah...lepas selesai gi mencekik kt majlis kenduri kawen, mmg aku sempat jumpe kwn2 Virtualfriends.net(VF) kt kg geliga, alahh...tempat sata ngn otak2 terkenal tuu. tp sayangnya dlm 2 org tu, aku sempat jmpe sorng je yg mmg btul2 menetap kt kawasan kemaman, ID VF - Fasury...lg sorg lg yg x sempat jumpe menetap kt kawasan Ajil, ID VF - Ieyla...menurut kata2 cik Fasury, kalau Ieyla nk dtg kemaman mmg amik masa lama...hampir 3 jam lorrr...mmg la x sempat jmpe maa. dpt jmpe sorg pn jadilah.

sebelum jmpe ngn kwn2 VF tu aku ngn kengkawan sempat melantak (mencekik lagi!) sata ngn otak2 (kt ganu panggil otok2) kt kedai Cik Wan. sata kt negeri lain mmg agak susah la nk cari (setakat yg aku tau) kecuali kalu gi terengganu mmg byk la. kalau otak2 kt mana2 pn ada tp ape yg aku nk bgtau, otak2 yg aku mkn kt kemaman ni amat berbeza rasa ngn isinya..
kalu tempat lain ramuannya tepung digaul, isi ikan ngn pewarna oren/merah tp otak2 kt kedai cik wan (sambil2 tu jeling gmbr otak2 kemaman tu ye) ramuannya potongan isi ikan sebesar ibu jari, disalut dgn kelapa ngn pewarna oren/merah...rasanyaa mmg mantopppp!! nmpk x potongan isi ikan dlm gmbr tu...tu yg buat lg sedap sbb rs ikan tu mmg terasa kt lidah. x sempat pulak aku tye ikan jenis ape kah yg digunakan utk wat otak2 ni.

gambar yg seterusnya ni namanya sata, sama mcm aku citer td...setahu aku, luar dr terengganu x penah lg aku jmpe. teksturnya cukup lembut..ramuannya tepung, cili, bwg, garam, gula dan semestinya isi ikan...rasanya mmg cukup sedappp! dan pastinya mantopp mcm otak2 gak. mmg laris sata ngn otak2 kedai cik wan hr itu sbb kwn2 aku borong abis..bygkn sorg pgg 3-4 plastik penuh ngn sata ngn otak2...tu baru tgn sblh kiri..tgn sebelah kanan blum kira lg...hehhehe. xper lah...hari lain blum tentu dpt dtg kemaman lagi kn. dlm perjalanan balik, bibah aku berbau sata ngn otak2. tahan gak perfume baru utk bibah aku dlm 2 hari. perfume haruman sata ngn otak2 kedai cik wan...hehhehe

satu lg yg menariknya, bibah aku x kuat mkn minyak...isi minyak sekali je penuh2 kt KL..patah balik KL ada lagi belen 1 bar...cukup menjimatkan dan melegakan poket aku..pasni blh la jln jauh2 lagi...tgh berangan2 nk gi penang, kedah, perlis, johor, melaka, kelantan...bla..bla..bla...Zzzzz

Sunday, March 15, 2009

khas untuk pemilik motosikal/kereta

info ni aku ambil dr laman web Polis DiRaja Malaysia..kalu dh baca dan dah ingat, aku ingatkn lagi..kn elok kita saling ingat mengingati..

TIPS MENGELAKKAN KERETA DAN MOTOSIKAL ANDA DARIPADA DICURI
Mungkin ramai di antara kita yang pernah kehilangan kenderaan yang disayangi. Tentu menyusahkan bukan. Jadi, disini adalah beberapa tips-tips penting yang boleh diamalkan untuk menggelakkan kecurian kenderaan anda.

TEMPAT-TEMPAT KECURIAN KENDERAAN SERING BERLAKU
1. Tempat letak kereta di hotel-hotel;
2. Tempat letak kereta awam;
3. Di hadapan rumah, tepi jalan raya; dan
4. Kompleks membeli belah.

FAKTOR-FAKTOR BERLAKU KECURIAN KENDERAAN
1. Kecuaian pemilik kenderaan itu sendiri;
2. Meletakkan kenderaan di tempat terpecil atau gelap di waktu malam;
3. Meninggalkan kunci di dalam kenderaan;
4. Meninggalkan barang berharga di dalam kenderaan; dan
5. Tiada kunci tambahan

TIPS MENCEGAH KECURIAN KERETA
Pastikan kereta dipasang dengan alat penggera keselamatan yang baik.Jangan pasang alat penggera keselamatan yang murah kerana kebiasaanya boleh ditiru dan boleh dibuka seperti kenderaan sendiri oleh pencuri kereta.

Letakkan kereta anda di tempat yang mudah dilihat dan pada waktu malam. Letak di tempat yang terang berlampu. Ini bagi memudahkan orang lain melihat sekiranya berlaku sesuatu.

Memasang kunci tambahan untuk stering, gear, roda dan klac.Kunci tambahan pada stering, gear, roda dan klac mungkin dianggap remeh.Tetapi sebenarnya akan melengahkan masa pencuri.Pastikan juga kereta sentiasa dikunci.

Jangan serahkan kunci kepada ‘Jockey’ kereta sekiranya anda berasa was-was.
Ukir nombor pendaftaran di cermin kereta bagi memudahkan pihak Polis mengesan kenderaan anda(sandblasting).

Elakkan meletak kenderaan bersebelahan dengan kenderaan yang lebih besar seperti lori atau bas kerana ini memudahkan pencuri mencuri(terlindung dari pandangan orang).

Sekiranya anda mempunyai duit yang lebih, seelok-eloknya pasanglah sistem keselamatan GPS. Sistem ini mungkin agak mahal tetapi ternyata amat berkesan dalam mencari kereta yang hilang. Pastikan anda memasangnya ditempat-tempat pemasangan yang bertauliah.

Anda juga harus berhati-hati supaya kunci kereta tidak ditiru semasa menghantar kenderaan anda untuk diservis. Sebaik-baiknya jangan tinggalkan kereta anda semasa diservis. Kebanyakan pemandu gemar meninggalkan kenderaan mereka semasa diservis.

TIPS MENCEGAH KECURIAN MOTOSIKAL
Letak motosikal ditempat yang dikhaskan untuk motosikal. Jangan letakkan di tempat-tempat yang tidak sepatutnya.

Pasangkan alat penggera kecurian motosikal dan ukirkan nombor pendaftaran motosikal pada bahagian-bahagian yang jelas dilihat.

Jika ingin pergi di tempat yang berdekatan sila pastikan motosikal berkunci dengan sempurna. Anda hendaklah kunci di bahagian yang susah dibuka oleh pencuri dan jangan sekadar hanya kunci di bahagian leher motosikal walaupun sekejap.

Letakkan di tempat yang mudah dilihat dan pada waktu malam letak di tempat yang terang dan berlampu.Ini bagi memudahkan orang lain melihat sekiranya berlaku sesuatu.
Pastikan anda memasang rantai dan kunci tambahan bagi mengelakkan motosikal dari dicuri.

Sumber: Laman web Polis DiRaja Malaysia (PDRM)

Friday, March 6, 2009

gelak lagi!



Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip.

Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak mahu. Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya.

Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang. Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit “Adoi!”. Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula.

Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya. Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya. Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu. Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri. Feri itu terbelah dua. Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati.

Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori. Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia..lori itu bertukar menjadi robot Transformer. Mereka bergaduh di udara. Emak saya tidak puas hati. Dia! pun terus menyewa sebuah helikopter di Genting Highlands dan terus ke tempat kemalangan.

Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu. Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah. Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak saya. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter.

Pemandu lori itu menjerit “Adoi..!” dan jatuh ke bumi. Emak say menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris. Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih. Lalu pemandu lori itu mati. Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai.

Dia membuat lapuran ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati. Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi. Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati. Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati.

Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati. Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati. Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.


* cerita merepek dan paling sengal wat masakini ini adalah dr kwn2 yg rajin bg email (from forwarded email).

Monday, March 2, 2009

kerja

pagi2 lg jari jemari ni gatal nk menaip, mcm ada mulut kt hujung kuku. hmm camne tu ye?...mulut kt hujung kuku? biar btol..haa korg fikir la sendiri ye.

aku nk cerita hal kwn2 aku yg masih tercari2 kerja skrg ni, bkn sikit kwn2 mntak tlg aku cari kan kerja ni,ada yg msg atau telefon. bila jumpe pn ade gak yg tanya2 aku ada x keje keje kosong kt kem. kesihatan. tu pn blum termasuk sedara mara lagi taw, mmg ramai la yg mintak tlg..kdg2 aku dh tlg dorang tp dorang kata kerja tu x sesuai dgn jiwa lah, x sesuai dgn kelulusan lah, itu lah, ini lah...padahal dorang wat kerja baru dua tiga bulan tp komplen bukan main lagi, dh x fikir ingt senang ke nk cr kerja skrg ni..mcm org dh x tahu erti sabar dan bersyukur...ada pulak yg wat hal kt tempat keje...kwn yg camni, sekali je aku tlg...wat malu aku je.

ni ada lg 1 hal yg dh lama sebati dlm pemikiran dikalangan kwn2 kita bila dh ada kelulusan tinggi sampai langgar awan suka mohon kerja gunakan kelulusan yg tinggi2..bukan aku x bgi kwn2 berjaya ke menara gading tp ada perkara2 berkaitan yg dorg x ambik tahu atau dh tahu tp x diendahkn. mmg ramai yg baru keluar dr IPT (biasanya yg freshie, masih baru dlm bidang pekerjaan) terus mohon kerja menggunakan kelulusan dorg tu dgn harapan utk dpt kerja yg bagus2 tp dorg x sedar semakin tinggi kelulusan yg dorg ada, semakin rendah peluang utk dorg dpt jwtn tggi tu. ada ke jawatan pegawai lebih ramai dr jwatan kerani atau pembantu am rendah? tentu lah xde..jadi nape nk mohon guna kelulusan tinggi? mula kerja dr bwh dulu, cr pengalaman byk2 , kemudian baru mohon gunakan kelulusan tggi sbb nk jadi pegawai, biasanya org yg berpengalaman adalah kriteria utama dan sesuai utk jwtn pegawai.

pengalaman aku sendiri dlm hal ni, aku ada diploma tp skrg aku kerja sebagai kerani je. 6 thn lepas sblm aku tamat belajar aku terfikir peluang kerja utk diploma masa tu sikit sgt. masa tu pelajar yg dpt cemerlang SPM semakin ramai, kalau x silap aku berpuluh ribu bilangn pelajar yg cemerlang dan dlm ms yg sama IPT waktu tu mmg x cukup nk menampung semua pelajar2 tu.

jadi kolej2 dn institut baru yg mcm2 nama berkembang biak dgn byknya kt negara kita ni. ni menyebabkn graduan yg tamat nnti akan keluar mencari kerja menggunakan kelulusan dorg tu dan saingn mencari kerja bertmbh sengit. jadi aku wat keputusan utk mohon kerja sebelum aku habis blajar, masa tu aku dlm latihan industri lg, aku guna SPM je sbb aku belum tamat belajar sepenuhnya. mana ada diploma lagi.

lama jugak aku tggu panggilan temuduga, ada la dlm 3-4 bln. sblm aku dpt panggilan temuduga aku jadi kerani sambilan dlm sektor swasta selepas aku tamat belajar. sebelum aku dpt kerja sambilan tu aku wat mcm2 kerja. aku pernah kerja kt kedai runcit, kedai brg2 sukan, kerja kt sawah bendang, kebun kelapa, kebun koko dan mcm2 lah sbb aku x memilih kerja lgsung waktu tu, kalau dpt peluang kerja kontrak binaan pn aku sanggup. berbalik pada cerita temuduga td, bila tiba temuduga, pengalaman kerja sambilan tu aku jadikan tiket utk dptkan peluang kerja tetap dlm sektor kerajaan.

alhamdulillah selang 2 bln aku di minta lapor diri di Kem. Kesihatan dan terus bekerja kt situ smpai skrg. skrg ni aku terus berusaha nk maju setapak lagi dgn menggunakan diploma aku tu utk peluang naik pgkat..insya-Allah. sbb bila dh kerja dlm sektor kerajaan, kita ada byk peluang nk dpt pgkt tggi, peluang nk smbg belajar pn ada tp kene ikut prosedur lah. ada peperiksaan khas yg perlu lulus dgn cemerlang dan lain2 syarat yg perlu dipenuhi.

aku selesa dgn cara dan tindakan aku ni. kwn2 aku yg sama2 belajar dulu x setuju ngn cara aku ni tp skrg dorg dah mula menerima tindakan aku ni..aku mmg suka mula dr bawah (pgkat rendah) drpada terus naik atas (pgkt tggi)..itu lebih baik sbb aku akan sentiasa beringt utk diri sendiri yg aku pernah duduk sama rendah dan penah dduk sama tggi tp bukn dduk sama tggi tp yg rendah tidak diendahkn dn dibiarkn.

semua ini cuma sekadar pendapat aku je sbb apa yg kita buat bergantung pd usaha dan keberkatan usaha kita. yang penting terus berusaha dan jgn berputus asa lagi2 waktu ekonomi negara kita yg agak kurg memberangsangkn kebelakangan ni.

jari jemari aku ni masih gatal nk menaip tp aku terpaksa hentikan sekejap utk catatan yg akn dtg. semoga tips, cadangan, pendapat dan pengalaman aku masa cari kerja tu blh mmbantu korg ms mencari kerja nnti...assalamualaikum.


* aku teringat cerita warga asing di negara kita bangga sbb bangunan2 di Malaysia adalah hasil tgn mereka dan bkn hasil tgn ank jati warga malaysia...hmmm fikir2 kn lah ye kwn2...fikir pjg skit kalau bc kenyataan ni ye..Oooraitss!!

Tuesday, February 17, 2009

WaKeneTagBeb!

Chett!! mmg terkena aku ...baru nk kemaskini (update la tu..xkn x tau kot ) blog aku rini..x psl2 kene tag ngn cik sury (ko duduk jauh kt ganu sane sempat lgi tag aku ye..grrr )...tp walauapepun kalu dh berkawan, x bergurau mmg x sah..btul x?

baiklah cik sury , aku kabulkan permintaan ko ni (seronok la tu )..walaupn aku dh bgtau mmg amat malas bg diri aku nk jwb soalan2 dlm tag ni sbb tag ko ni pn aku br jwb skrg ni, ko dh simpan berbulan2, bru skrg aku jawab..hehhe

aku harap cik sury berpuas hati dgn jwpn tag aku ni..

##Nama-nama timangan anda :
Umah & sdare-mare : acik, cik dir, paman, dir, tok dir.
Kengkawan : madir, abg mu, mud, ridam (VirtualFriends.net), madiro(Kom135.com).
* madir yg hensem, comel dan seumpama dengan nya digunakan oleh kwn2 kalau dorg nk mntak tlg, bodek membodek dan biasanya nk mntak belanja mkn.

##Anda seorang yang :
-kdg2 boleh jd pendiam, kdg2 peramah, kdg2 gila2.
-kdg2 hati tisu dan juga hati kering.
-agak degil.
-agak teliti, kdg2 kurg teliti (org gomen kate terlepas pandang).
-lmbt panas & cepat sejuk.
-suka jd pemenang tp slalu juga jd pengkalah.
-suka makan, makan dan makan.


##Insan Teristimewa ?? Describekan Die Terlalu Istimewa Dimata Anda :
-org tua aku dan adik beradik...Al-Fatihah utk arwah bapaku dan abg ku sbb ngn mata sindri tgok arwah penat lelah keje pagi siang mlm besarkn kami 12 bradik, arwah abg aku pulak meninggal masa umur 2 thn, tinggallah kami 11 bradik samapi skrg
-sorg lgi ni pn istimewa gak sbb mmg istimewa sgt2..phm2 sindri dh la

##Lagu kesukaan anda :
-banyak yg teramat2 tp lebih minat pada lagu yg lebih berentak ROCK

##Makanan kesukaan anda :
-Makan makanan yg halal dan tidak menimbulkn rasa was2 utk dimakan (Kalu mknn tu halal tp kita rasa was2 nk mkn pn x blh beb)

##Warna kesukaan anda :
-merah, biru, hitam, merah, kuning.

##Tiga benda yang mesti ada dalam beg anda :
-alamak..ini lebih sesuai utk kamu wanita..lelaki jarang bwk beg..boleh diabaikn.

##Kali terakhir masa anda menangis dan kenape? :
-22 tahun yg lalu, kenape? kira la sindri..lu blh pikir sindri.. kakkakka

Monday, January 19, 2009

Dinar Emas

penah dgr x? rs nya rmai yg x tahu...yg tahu pn mesti tahu emas itu mahal, utk kecantikan, tnda kemewahan, kemegahan, warga emas dan gigi emas atau pergi gadai emas dikedai pajak..tu je yg korg tahu rsnya. tp lain lak hal yg aku nk bgtau ni, emas boleh mengubah senario ekonomi dunia sebenarnya. aku tertarik ngn temubual utusan ngn dr. ahamed kameel berkenaan dinar emas ni dlm utusan hari ini (20/01/09).

antara beberapa persoalan dan jawapan yg menarik minat aku letak bwh ni:-

1. Bagaimana penggunaan dinar emas boleh mengatasi kerapuhan kredit yang dialami sekarang?

DR. AHAMED KAMEEL: Jika bank dan kewangan Islam mahu memainkan peranan yang lebih bermakna ke arah peningkatan ummah, ia harus kembali kepada bentuk asal. Menyandarkan wang kepada ekonomi benar melalui komoditi utama.

Sekarang adalah masa yang sesuai memperkenalkan dinar emas sebagai mata wang. Ia boleh mengelakkan penghasilan wang yang akan mewujudkan bubbles. Tanpa usaha dan langkah tersebut adalah mustahil memerangi masalah kemelesetan ekonomi global.

Dr. Mahathir semasa menjadi Perdana Menteri Malaysia telah melihat kebaikan dinar emas untuk digunakan sebagai wang seragam dan sama nilai sejak 2002 lagi. Tetapi pada ketika gagasan ini agak baru, dipandang remeh dan dilihat sebagai saingan dan meniru euro dolar di Eropah. Ramai yang tidak percaya dolar AS akan runtuh sebagai mana hari ini.

Istilah ini dipilih kerana berteraskan mata wang Islam yang pernah digunakan di negara Madinah al-Munawwarah pada zaman Nabi Muhammad lagi, iaitu dinar. Dinar emas telah diperluaskan lagi pada zaman Khulafa Al Rasyidin yang tersebar dari Afrika Utara, Andalusia hinggalah ke Bukhara, Delhi dan Asia Tenggara kemudiannya.

Dalam ekonomi, dinar boleh berperanan untuk meningkatkan serta mempertahankan kekayaan. Emas juga tidak mudah runtuh dan nilainya akan meningkat semasa inflasi. Bukan seperti mata wang di mana semasa inflasi nilainya akan jatuh.

Saya yakin apabila harga barang diletakkan pada kadar emas inflasi tidak akan berlaku. Emas tidak boleh dicipta sesuka hati dan nilainya bukan sahaja tetap, tetapi ia juga tidak mudah rosak walaupun ditanam beratus-ratus tahun lamanya. Sebab itu, selepas krisis ekonomi pada tahun 1997 akibat penyangak mata wang George Soros, kerajaan mengenalpasti bahawa dinar emaslah penyelesaiannya.

Penggunaan dinar emas bukan bermakna kita mesti memikul emas setiap kali berurus niaga. Sebaliknya, ia menjadi asas kepada kedudukan simpanan kewangan kita.

Antara mekanisme berbelanja ialah mewujudkan sistem pembayaran emas elektronik seperti kad debit yang digunakan sekarang. Dengan itu, kita boleh berbelanja tanpa menggunakan wang fizikal.

Spekulator mata wang pun tidak boleh membuat spekulasi sebab dinar emas ini adalah benar bukan seperti wang yang boleh dicetak sesuka hati yang tiada nilai intrinsik.

Contohnya, Semasa Perang Vietnam 1969-1975, AS dikatakan mencetak wang kertas dolar untuk menampung kos peperangan.

2. Ironi dalam hal ini adalah tidak yakinnya negara-negara Islam termasuk anggota OIC menggunakan dinar emas. Bagaimana mengatasinya?

DR. AHAMED KAMEEL: Antara sebab paling kuat adalah kita sudah terlalu lama dalam sistem kewangan sedia ada. Kita sangka sistem perbankan AS itu yang terbaik.

Keputusan Bretton-Woods selepas Perang Dunia Kedua ialah semua mata wang negara di dunia ditentukan nilainya mengikut nilai tukaran dengan mata wang AS.

Wang kertas dolar pada mulanya disandarkan kepada nilai emas. Tetapi kemudian sandaran emas ini tidak lagi digunakan. Akibatnya wang kertas dan syiling asyik turun dan naik dan sukar untuk memantapkannya.

Dinar emas pernah digunakan sebagai piawai bagi mata wang dunia ribuan tahun lamanya. Ia runtuh dalam pemerintahan Uthmaniah yang membuat pinjaman wang dari Britain.

Jangan kita bimbang membebaskan diri daripada sistem kewangan konvensional yang mengamalkan riba. Ingatlah firman Allah yang bermaksud: Maka jika kamu tidak mengerjakan (meninggalkan sisa riba) maka ketahuilah bahawa Allah dan Rasul-Nya akan memerangi kamu... (al-Baqarah: 279)

Dinar emas disasarkan kepada negara-negara Islam yang menyertai Persidangan Negara-negara Islam (OIC). Dinar emas diharap menjadi mekanisme pasaran global yang dapat mengatasi masalah penyangak mata wang yang berleluasa di setiap pasaran saham. Negara-negara Islam yang banyak mengeksport petroleum diharap dapat menjayakan wawasan murni yang pernah digunakan oleh Rasulullah.

Apabila kita terima dolar sebagai mata wang antarabangsa, mereka boleh menciptanya begitu sahaja lalu membeli barang dari seluruh dunia. Itulah yang akan dilakukan dengan wang pembiayaan AS700 bilion dan beberapa trilion oleh Federal Reserve bagi menangani krisis kewangan termasuk Lehman Brothers di AS.

Saya berharap kerajaan boleh memberi sedikit dana untuk kita membangunkan dinar emas ini. Ia supaya sistem ini dapat dibangunkan dalam masa dua tahun ini di mana yang dijangkakan pengangguran akan bertambah.

Jika kita melaksanakan suruhan Allah, insya-Allah kita akan dipelihara daripada kesulitan. Malah diberi rezeki daripada pelbagai cara. Allah berfirman yang maksudnya: Jika sekiranya penduduk sesebuah negeri itu beriman dan bertakwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka berkat dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan ayat-ayat kami itu, maka Kami seksa mereka disebabkan perbuatannya. (al-A’raaf: 96)

Dalam ayat yang lain Allah berfirman yang maksudnya: Dan jika mereka sungguh-sungguh menjalankan (hukum) Taurat, Injil dan (al-Quran) yang diturunkan kepada mereka dari Tuhannya, nescaya mereka akan mendapat makanan dari atas mereka dan dari bawah mereka...(al-Maidah: 66)

Allah Maha Kaya dan Maha Pemurah pula. Jadi tiada sebab kenapa 50 peratus daripada negara Islam patut hidup dalam kemiskinan. Kini masanya sudah tiba untuk kita ubah sikap kita, mengubah sistem kewangan kita kepada yang asal, bersih dari riba dan menadah rahmat kurnia dari Tuhan kita.

cukup lah 2 soalan tu je aku letak dlm blog ni..nk info lengkap kene baca akhbar utusan hari ni la..mana boleh letak lengkap sesuka hati kn. ada beberapa perkataan yg aku kurg fhm tp secara sekali imbas aku fhm sikit2 cara jual beli wang kertas dan dinar emas.

jadi, ape pendapat korg? masih lg termanggu2, tertanya2 lg? yg kabur (blur)pn ada. hhehhe...mmg patut korg jd cmtu sbb kita dr kecik smpai besar dh tepu dgn cr ekonomi dr barat. kita x pernah di ajar cr menggunakan dinar emas pn. banyak bezanya menyimpan duit dgn menyimpan emas.

hmmm...tepuk dada, tya selera nk mkn apa...kalau ada emas dlm simpanan korg, cuba simpan dlm bank (aku x pasti hal ni, korg leh rujuk bank). aku pulak ngah pikir mcm mana nk tukar duit jd emas...aduhaii..dunia..dunia.

Thursday, January 15, 2009

makan ape hari ni?

KLIK UTK TUMBESARAN

sebut psl kalori mesti ramai yg blur, kalau yg dh tau mesti abaikan artikel ni, mcm busan je nk baca kn tp utk yg ingin turunkan berat bdn, mesti nk tau dan belajar ape itu kalori.

aku punyer cadangan pulak, walaupun korg dikategori mana pn, samada yg blur, yg dh tau atau yg nk turunkn berat badan, semuanya kene ambil tahu ape itu kalori.

balik pd gmbr kt atas tu, korg perasan x ape yg kita mkn mempengaruhi bentuk tubuh bdn kita (yg nk membentuk tubuh bdn ngn yg nk kuruskn bdn mesti suka ni) sbb cuba tgok kartun yg pertama. kalau kita mkn dan pd ms yg sama byk buat xtvt mengeluarkn tenaga, kalori byk digunakan dan dlm masa yg sama dpt mengurangkn berat badan.

tp kebanyakan drpd kita lebih byk buat mcm kartun yg kedua! ini benar..korg leh tgok kwn2 korg sendiri. aku pn ape kurg nya, sama dgn gak ngn kartun kedua tu..hahhaha. lagi parah ada jga di kalangan kawan2 kita suka mkn produk2 pelangsing bdn utk kuruskan bdn tp bila ms mkn penuh sepinggan mcm org kebulorr.

ada juga yg sanggup berlapar perut semata2 nk kurus, bdn blh jadi lemah dan lesu sbb xde tenaga..menyeksa perut dik oiii! lg kelakar kalu org tgok bdn melayang2 je bila kene tiup angin...kakkakka!. aku nasihatkan jgn la beli produk2 tu, membazir jer kalau mkn produk tu tp mkn ikut nafsu dan x pernah gi beriadah...rasa2nya korg fhm kn ayat aku tu sbb tu bkn diet yg sehat.

yg kartun ketiga tu aku xmo komen apa2 sbb wat cmne pn berat badan tetap x berubah. senang kata kalori masuk dan kalori keluar mesti seimbang, kalu kalori keluar byk lg bagus sbb boleh melansingkn atau menguruskan badan mcm kartun pertama tp yg jenis susah nk kurus tu kene byk2 usaha utk kuruskn berat bdn, jgn ambil jln mudah gi pusat pelangsingan bdn atau mkn pil pelangsing lak sbb drpd byk abis duit, baik belanja kwn2 mkn tomyam tasik idaman..hehhehe.

gmbr tu cuma asas utk melihat mcm mana apa yg kita mkn (kalori masuk) boleh mempengaruhi berat badan apa bila byk kalori keluar. korg boleh cuba konsep ni. jgn lupa diet yg sehat sebenarnya mkn ikut keperluan diri, jgn mkn ikut nafsu atau thn lapar.


info tambahan : saranan seminggu turun berat cuma 500g shj.

Wednesday, January 14, 2009

gelak!

ARAS 36 : Adala sebuah keluarga ni dari terengganu nak balik beraya di kampung mereka, masalahnya mereka cuma ada sebuah Kancil je untuk memuatkan tujuh orang ahli keluarga tersebut...

Maka si ibu pun berkata.."Guane nih? Penuh kete. Dok muak ayoh mung wey!

Ayahnya lak jawab..."Betol jugok. Guane nok buat nih? Lamo dok sapa kampong...Tujuh oghang dokleh sumak masuk kete kancil nih. Kecik do 'oh."

Mereka pun memerah otak untuk menyetelkan problema tersebut.

Tiba2 anak mereka yang paling kecil berkata..."Ayoh..Mok...Awang tau doh guane nok buak. Kiter sekarang ada tujuh oghang. Ayoh ngan mok tamboh la sorang lg, bru jadi 'LAPANG'..."

ARAS 78: Ni kisah satu org makhluk yg dilantik menggantikan bos asal sebuah kompani besar. Disebabkan masalah pekerja2 yg agak kurang motivasi dan selalu cuai + pemalas, bos baru ni decide nak ajar mereka sikit firstday dia kat kompani tu. So, sape2 yg dia nampak paling pemalas, dia akan pecat on the spot. Mmg malang tidak berbau, dia ternampak seorg pekerja yg sedang dok nyandar kat tepi dinding.

"Yg berbaju biru tu" dia menjerit. Jeritan kuat nyebabkan semua perkerja tersentak dan memandang kepada lelaki berkenaan. "Bape gaji awak?" dia bertanya dgn nada yg agak keras "Dalam RM800" pekerja tu menjawap. Bos tu menjawap, "Nah amik ni Rm800,BERAMBUS DARI SINI. KALU NAK MALAS2 PEGI TEMPAT LAIN". Pekerja tu amik duit tu, lalu terus blah camtu jek. Bos tadi memandang kesemua pekerja2 nye, seperti mahu mereka paham, sape malas, sure kene pecat!

Merasakan pekerja2 memahami maksud kejadian tadi, bos itu merasa puas.Sebelum bos itu masuk semula ke dalam opis nye, dia bertanya kepada salah seorg pekerja disitu,"Mamat tadi tu kerja department mana?"

Jawap si pekerja,"Owh, dia tu dtg anto pizza, tak keje sini pun".

Aras 23: Tersebutlah kisah dua orang hantu. Mereka ni baru bertemu lalu mereka pun berborakla untuk mengisi masa lapang kehidupan mereka sebagai hantu. Sepanjang perbualan mereka, Hantu B ni tak habis-habis menggigil. Lalu, Hantu A yang kehairanan ni pun bertanya,

"Apsal kau ni asyik menggigil je?"

"Oh..cara aku mati dulu teruk..aku mati dalam peti ais...sejuk!!" Jawab Hantu B sambil menggigil lagi.

"Ooo..kesian... aku dulu mati sebab heart attack." Kata Hantu A ramah.

"Kau memang sakit jantung kronik ye? Apsal ko tak gi buat operation? Kalau tak, sure kau tengah lepak-lepak ngan family kau sekarang." Balas Hantu B.

"Dah,aku dah buat dah !In fact mase aku mati tu, aku in recovery. Panjang ceritanya..." jawab Hantu A sayu.

"Ceritala sikit..Sambil-sambil lepak nih.."

"Camni..Aku syak isteri aku main kayu tiga ngan aku. So this one day, aku ingat nak perangkap la isteri aku..Aku pura-pura gi keje tapi actually aku park keta aku kat simpang hujung umah aku je. Seperti yang aku syak, masuk sebuah keta kat carpark umah aku. Aku rilex dulu sebab nak carik mase sesuai tangkap diorang."

"So, ko dapatla tangkap diorang?" tanya Hantu B penuh minat.

"Tak. Aku cume jumpe isteri aku je kat dalam bilik. Yang aku heran, mase aku masuk umah tu, aku nampak ade kasut laki kat pintu umah aku. Aku tanye isteri aku tapi die takmo jawab. So aku pun lari-lari sekeliling umah aku nak carik jantan tuh. Abis sume bilik aku carik tapi takde pun.. Last-last, sebab aku penat sangat berlari carik jantan tuh, aku pun jatuh pengsan sebab heart attack. And aku tak sangka aku mati lak..." kata Hantu A mengakhiri ceritanya dengan kesedihan.

Hantu B terdiam mendengarkan cerita Hantu A. Selepas beberapa ketika, Hantu B berkata,

"Kenapa kau tak check kat dalam peti sejuk? Kalau kau check kat situ, sure kita berdua still hidup lagi.

Aras 12: Seorang guru perempuan bertanya soalan pada muridnya yang bernama Amin. "Amin, 5 ekor burung di atas pokok dan seekor ditembak oleh pemburu, berapa ekorkah yang tinggal?". Amin menjawab "Tidak ada yang tinggal cikgu".

"Jawapan sebenarnya ialah 4, tapi saya suka cara kamu berfikir" balas guru tersebut.

Amin kemudian berkata "Boleh saya tanya cikgu pulak?". Cikgu tadi mengangguk setuju.

"Tiga orang wanita makan ais kerim, wanita pertama menjilat bahagian atas aiskerim manakala wanita kedua memegang bahagian krimnya dan menjilat kon aiskerim terlebih dahulu dan wanita ketiga hanya memandang pada aiskerim tersebut. Wanita manakah yang telah berkahwin?"

Gurunya dengan teragak-agak menjawab "Wanita kedua!".

"Jawapan sebenarnya ialah wanita yang memakai cincin perkahwinan. Tapi saya suka cara cikgu berfikir" balas Amin dengan selamba.


Aras 89: dh abis dh...kekkekke

Sunday, January 11, 2009

Sebarkan Doa Ini

sejak dua tiga minggu ni keadaan btul2 panas dgn cerita2 saudara2 islam kita di semenanjung gaza, serangan demi serangan yang mereka terima tidak dapat ditahan lagi. Apakah tindakan kita? teruskan membaca..

mggu ini aku nk sebarkan 1 doa utk korg amalkan selepas solat, aku harap doa ini diteruskan walau pn 1 hari nnti keadaan di sana sudah aman damai. aku ambil doa dan petikan ini drpd blog ustaz zaharuddin bertajuk Palestin:Lagi Usaha Kita & Doa Qunut Berbaris, dicatatkn pd 06/01/09. catatan penuh doa ni, korg blh baca dlm blog ustaz dan jika x keberatan sebarkan pautan blog aku ni atau pautan dalam blog ustaz sendiri berkenaan doa ini dlm email, web, forum, blogs dan sebagainya.

terima kasih pada ustaz zaharuddin yang berusaha mencari dan meletakkan doa ini dlm blognya utk kita doakan bersama2 atas kedurjanaan dan keganasan yg dilakukan oleh tentera israel @ yahudi terhadap saudara islam kita di sana.

-------------------------------------------
USAHA KITA : PILIHLAH
Natijahnya, pilihlah salah satu atau lebih dari satu dari tindakan di bawah untuk membantu saudara kita di Palestin yang dijajah dan Palestin yang sedang cuba dijajah.

1) Bantuan tenaga dan diri : Pergilah ke medan di Palestin, jika anda ada cara, kemampuan dan keikhlasan. Sama ada untuk membantu menghantar bantuan kemanusian, perubatan, psikologi atau yang lebih dahsyat dari itu dari segi fizikalnya.

2) Bantuan Harta : Bagi yang tidak mampu pergi ; sumbanglah bantuan kewangan atau pakaian dan lainnya kepada badan yang dipercayai lagi berwibawa di tempat anda. Agar bantuan tersebut boleh sampai kepada rakyat Palestin yang sedang menderita. Cuaca sejuk kini tidak menentu, di UK kami ditimpa cuaca sejuk luar biasa sehingga - 10 darjah celcius. Palestin juga berada dalam cuaca sejuk, sekitar di bawah 10 celcius di sebelah malam

3) Bantuan Doa : Bagi yang tidak mampu memberi kedua-dua bantuan di atas, atau termasuk juga merkea yang mampu, teruskan berdoa untuk keselamatan rakyat Palestin, Iraq dan umat Islam, doakan bala bagi Yahudi, pemimpin Amerika dan rakyatnya yang menyokong, pemimpin Mesir dan sekutunya-sekutu mereka yang membuka jalan dan menyokong serangan pengganas Yahudi ini.
Doa anda boleh bacanya sebagai :-

a- Qunut Nazilah dalam setiap solat fardhu anda, anda dibenarkan untuk memegang kertas doa semasa qunut tersebut kerana tentunya sukar untuk menghafalnya. Itu tidak membatalkan solat dalam semua mazhab termasuk mazhab Syafie kerana anda tidak bergerak besar berturut-turut sebanyak tiga kali. Hanya angkat sekali kertas doa, berhenti sebenar kerana membaca, kemudian terus turun sujud, tiada berturut-turut.
b- Doa semasa sujud dalam setiap solat. Ia lebih maqbul berdasarkan nas yang sohih.
c- Khatib bacalah doa untuk Palestin di hujung khutbah Jumaat.
d- Dan banyak lagi waktu doa maqbul.

4) Solat Hajat : Boleh dilakukan solat hajat sama ada secara individu atau berjemaah. Anda turut boleh meneruskannya.

5) Menyertai Demonstrasi Aman : Sertailah ia dengan aman dan makmurkannya, namun jangan lupa juga memakmurkan masjid di kala Subuh dan waktu-waktu lain.

6) Menulis : Tulislah di blog, web, forum anda, ruangan akhbar, majalah, yahoogroup dan lainnya, buatkanlah kajian ringkas dan permudahkan penyampaian info kepada orang ramai berkenaan kezaliman Yahudi terhadap Palestin dan sekutu-sekutu mereka.

7) Ceramah : anda mampu ceramah? berikanlah ceramah berkaitan isu ini atau hadirkanlah diri ke ceramah berkaitannya di tempat anda. Anda tidak semestinya seorang ustaz/ah untuk ceramah dalam bab ini, wartawan pun boleh.

8) Boikot : perkukuhkan boikot barangan Yahudi dan Amerika di ketika ini. Hantarlah surat dan bantahan, petition, memorandum kepada kedutaan Amerika, Mesir dan sekutu jahat mereka. Pelajar Al-Azhar, kami mendambakan tindakan dan usaha anda terhadap kerajaan Mesir.

TINGKATKAN KEPEDULIAN
Tingkatkan kepedulian kita terhadap nasib saudara kita umat Islam. Jangan dirasakan usaha kita sangat kerdil, tidak mampu memberi sebarang kesan. Yakinilah bantuan Allah, sangka baiklah dengan Allah, nescaya Allah bersama hambaNya yang bersangka baik dan taatinya.

Sebagai sebuah hadis qudsi ertinya:


أنا عند ظن عبدي بي ، وأنا معه إذا ذكرني


Allah menyebut : aku berada di atas sangkaan hamba-hambaKu, dan aku bersama mereka apabila mereka mengingatiKu (Riwayat Muslim)

Sebahagian riwayat lain pula berbunyi :-


أنا عند ظن عبدي بي إن ظن خيرًا فله وإن ظن شرًا فله


Erti : aku berada di atas sangkaan hamba-hambaKu, sekiranya mereka bersangka baik, maka akan ditunaikan, jika mereka bersangka buruk, turut akan ditunaikan ( Riwayat Ahmad, Ibn HIbban)


QUNUT NAZILAH
Berikut adalah cadangan Qunut Nazilah dengan baris yang telah saya usahakan barisnya dan ertinya, agar boleh dibaca oleh orang ramai.

اللّهُمَّ إِنّا نَسْتَعِينُكَ وَنُؤمِنُ بِكَ ، وَنَتَوَكَّلُ عَلَيْكَ وَنَثْنِيْ عَلَيْكَ الخَيْرَ وَلاَ نَكْفُرُكَ ، اللَّهُمَّ إيَّاكَ نَعْبُد ، وَلَكَ نُصَلِِّي وَنَسْجُدُ ، وَإِليكَ نَسْعَى وَنَحْفُد ، نَرْجُو رَحْمَتَكَ وَنَخْشَى عَذَابَك ، إِنَّ عَذَابَكَ الجَدَّ بِالكُفَّار مُلْحَق ، اللهم عَذِّبَ الكَفَرَةَ وَأهْلَ الكِتَابِ الَّذِيْنَ يَصُدُّوْنَ عَنْ سَبِيْلِكَ

Maksudnya : "Ya Allah sesungguhnya kami memohon pertolongan dariMU dan kami beriman denganMu, dan kami bertawakkal kepada Mu, dan kami memuja Mu dengan kebaikan dan kami tidak mengkufuriMU, Ya Allah hanya engkau yang kami sembah dan kepada Mu kami menunaikan solat dan bersujud, kepadaMu kami berusaha, kami mengharapkan rahmatMu dan kami takutkan azabMu, sesungguhnya azabMu yang pedih akan dikenakan kepada orang-orang yang kafir, Ya Allah azablah orang-orag kafir Ahli kitab yang menghalang-halangi dari jalanMU."

اللّهمّ إِنَّا نَجْعَلُكَ فِي نُحُورِ أَعْدَائِنَا ، ونَعُوذُ بِكَ مِنْ شُرُوْرِهِمْ
اللّهمّ مُنْزِلَ الكِتَابِ، وَمُجْرِيَ السَّحَابِ، وَهَازِمَ الأَحْزَابِ، اِهْزِمْ اليَهُودَ الغَاصِبِيْنَ المحُتَلِّيْنَ، وَانْصُرْناَ عَلَيْهِمْ وَزَلْزِلْهُم. اللّهُمّ بَدِّدْ شَمْلَهُم وَفَرِّقْ جَمْعَهُمْ، و شَتِّتْ كَلِمَتَهُم , خَالِفْ بَيْنَ قُلُوبِهِم، ، وَزَلْزِلْ أَقْدَامَهُم , وَسَلِّطْ عَلَيْهِمْ كَلْباً مِنْ كِلاَبِكَ يا قهار , يا جبار و يا مُنْتَقِمَ , اللهم أَنْزِلِ بِهِم بَأْسَكَ الَّذِيْ لا يَرُدُّ عَنِ القَوْمِ المُجْرِمِين.

Erti :Wahai Tuhan kami, sesungguhnya kami menjadikan-Mu sebagai pendinding (kepada musuh2) kami, dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan mereka.Wahai Tuhan kami, wahai Tuhan yang menurunkan al-Kitab (al-Quran), dan wahai yang menjalankan awan, dan wahai yang menghancurkan tentera al-Ahzab, hancurkanlah Yahudi perampas dan penjajah dan bantulah kami ke atas mereka dan goyankanlah mereka.

Wahai Tuhan kami, binasakanlah kesempurnaan mereka, dan pecah-belahkanlah jemaah/kesatuan mereka, dan gagapkanlah perkataan mereka (melalutkan kereka), pecah belahkanlah hati-hati mereka, goyahkanlah pendirian mereka, dan hantarkanlah anjing ke atas mereka dari anjing-anjing suruhanMu, wahai Tuhan Yang Maha Gagah Perkasa, wahai Tuhan Yang Maha Berani, wahai Tuhan Yang Maha Berdendam, wahai Allah tuhan kami, turunkanlah ke atas mereka kemarahan dan kesakitan dariMu yang tidak mampu ditolak oleh kaum yang berdosa.

اللهم اُنْصُرِ المُسْلِمِيْنَ وَالمُجَاهِدِينَ عَلىْ اليَهُود..اللّهم انْصُرْناَ عَلَيْهِم فِي كُلِّ مَكَانٍ..اللّهمّ أَرِناَ فِيْهِمْ عَجَائِبَ قُدْرَتِكَ .. اللّهمّ أًحْصِهِمْ عَدَداً وَاقْتُلْهُمْ بَدَداً وَلاَ تُغَادِرْ مِنْهُمْ أَحَداً..اللّهمّ اجْعَلْهُمْ غَنِيْمَةً لِلْمُسْلِمِيْن..اللّهمّ اجْعَلْ سِلاَحَهُمْ فِي صُدُوْرِهِمْ وَكَيْدِهِمْ فِي نُحُورِهِمْ وَتَدْبِيْرِهِمْ تَدْمِيْراً لهَمُ , اللّهمّ اْجْعَلْ الملائكةَ تُعِيْنُ المسلمين ..اللّهمّ سَدِّدْ رَمْيَهُمْ .. اللّهمّ سَدِّدْ رَصَاصَهُمْ

Erti : Ya Allah, bantulah muslimin dan pejuang Islam dalam petempurannya dengan Yahudi, Ya Allah bantulah kami untuk mengalahkan mereka di mana-mana sahaja, Ya Allah tunjukkanlah kepada mereka keajaiban kuasaMu, Ya Allah jadikanlah mereka boleh dibilang, dan bunuhlah mereka sebinasanya, dan janganlah engkau lepaskan mereka walau seorang. Ya Allah jadikanlah senjata dan harta mereka sebagai harta rampasan di tangan kaum Muslim, Ya Allah jadikanlah senjata mereka mengenai dada mereka sendiri, dan helah mereka mengenai tengkuk mereka, dan perancangan mereka penghancur mereka sendiri, Ya Allah jadikanlah para Malaikat membantu kaum Muslimin, Ya Allah tepatkanlah tembakan dan lontaran mereka

اللّهمّ أَهْلِكْهُمْ كَمَا أَهْلَكْتَ إِرَمَ وَعَاد ... اللّهمّ صُبَّ عَلَيْهِمْ سَوْطَ عَذَابِ فَإِنَّهُمْ أَفْسَدُوْا فِي البِلاَدِ وَقَتَلُوْا العِبَادَ , اللهم انصُرْ إِخْوَانَناَ فِي لُبْناَن وَفِلَسْطِين وَافغانستان والعراق وَجَمِيْعِ بِلاَدِ المسلمين

Erti : Ya Allah hancurkanlah mereka sebagaimana engkau mengahncur kaum Iram dan ‘Ad , Ya Allah palulah mereka dengan paluan azaz kerana mereka telah melakukan kerosakan dalam negara dan membunuh para hambaMu. Ya Allah bantulah saudara kami di LUbnan, Palestin, Afghanistan, Iraq dan seluruh negara umat Islam.

Thursday, January 8, 2009

Kanser

~ KLIK BANNER INI UTK MAKLUMAT LEBIH LANJUT ~


masih ramai yg x ambil tahu dan x tahu pasal kanser ni..walaupn korg ada yg lelaki, kene ambil tahu juga (korg ada mak, makcik, adik perempuan, kakak dan bakal isteri/isteri, aweks, makwe, girlfriends...minah rempit..ops! tercakap pulak..hehhe )..yg pmpuan lagi lah kene ambil tahu. nak tahu? mudah je..klik je banner atas ni, korg akan di salurkan ke laman web yg mempunyai semua info pasal kanser ni.

Amanat En. Adi pada Jan 09


bagus amanat en. adi ni, bg semangat kt anak2 buahnya(anak buah prepaid4u/MyeCash group)..jadi kebetulan pula aku pn ada anak buah sendiri yg ikut blog aku ni, jd aku letak juga amanat ni utk pengetahuan dan tindakan korg. catatan blog kali ni bkn khas utk anak2 buah aku jer, kwn2 aku yg len pn boleh baca juga. tiada paksaan utk korg, cuma nk berkongsi cerita dan pengalaman org2 lama mcm en. adi ni utk kita jadikan iktibar buat diri sendiri..amanat ni pjg lorr..kalu blh bc smpai abis, perlahan2 baca dan fhmkn ayat2 en. adi ni ye.

------------------------------------------


Salam sejahtera,

Sempena bulan Muharram dan juga tahun 2009 yang baru sahaja menjelang ini saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan Selamat Tahun Baru kepada semua Agent MYeCASH (dulunya dikenali sebagai MYMODE) yang bernaung dibawah Group Prepaid4U.

Mesti ramai yang tertarik untuk membaca wasiat saya kali ini apabila tajuknya saja dah kelihatan seperti 'overclaim'. Jangan risau. Mungkin ada perkara yang anda terlepas pandang selama ini. Sempena tahun baru ini mari kita sama-sama membuat azam untuk memperbaiki tahap ekonomi diri dan keluarga kita ke suatu tahap yang lebih 'selesa'. Kepada yang masih mencari-cari caranya, yang masih mencuba-cuba kaedahnya, sebenarnya kita telah pun berada dalam satu skop perniagaan yang sangat berpotensi untuk merealisasikan harapan tadi cuma masih terlalu ramai yang belum betul-betul faham dan belum tahu kaedah yang betul lantas sering menemui kegagalan dan akhirnya memandang negatif kepada perniagaan ini.

Sebenarnya, untuk berjaya dalam perniagaan prepaid ini sangat mudah jika ianya kena dengan caranya. Dan dengan sistem M-Commerce MYeCASH sebenarnya merupakan pemangkin bagi merealisasikan harapan ini. Tapi kita masih tak nampak. Yang kita tahu orang ramai guna prepaid. Yang kita tahu, tiap-tiap hari akan ada saja orang nak beli prepaid. Yang kita tahu tiap-tiap bulan orang akan beli prepaid. Yang kita tahu, tak kira tua muda, kecik besar, semua guna prepaid. Dan dek kerana itu semua, kita pun nak jual prepaid. Dan kita ingat jual prepaid untung banyak dan boleh jadi kaya.

Secara ringkasnya teori ini betul, cuma ada sesuatu yang kita terlepas pandang iaitu kita terlupa yang margin keuntungan produk prepaid ini sangat kecil. Dek kerana itulah selepas menjual beberapa ratus ringgit, kita mula bersungut dengan keuntungan yang kita perolehi.

"En. Adi.. macamana ni, saya jual RM150 bonus baru RM2 lebih... dah la kena tolak RM1 masa tambah modal melalui mesin ATM." - En. Sifulan Sifulan

Saya pun ada cerita saya nak kongsikan...

Kawan sekampung saya bukak perniagaan prepaid di kampung (Felda Chini). Dan dia terpaksa memandu sejauh 90km ke bandar Kuantan untuk mengambil stok (pergi balik 180km). Setiap RM1000 stok prepaid yang dibelinya dari supplier, kawan saya akan ada untung sebanyak RM30. Itupun sekiranya dia mampu menjual semuanya. Tetapi malangnya kos minyak keretanya sahaja telah cecah RM40 setiap kali pergi balik. Itu belum campur sekotak rokok dan setin air Redbull untuk kesegaran mata semasa memandu. Kalau berhenti makan langsung kos tambahan dah cecah RM50 ke RM60.

Jadi untuk mengelakkan kerugian, rakan saya terpaksa membeli stok sebanyak RM5000 setiap kali kekuantan untuk mengelakkan dirinya dari terpaksa berulang-alik banyak kali. Ini beerti dari modal RM5050 setiap kali dia pergi membeli stok prepaid, keuntungannya cuma sekitar RM50-RM100 sahaja. Dan tambah menyedihkan, setiap kali dia nak mengambil stok supplier biasanya akan mengenakan syarat sebagai contoh, "You nak angkat prepaid RM1000 you mesti angkat 5 keping starter packs". Pulak dah.... Untuk makluman tuan-puan semua, nak jual starter packs tak la semudah menjual rpepaid... So, untuk keuntungan RM50-RM100 ini, bukan sahaja masa, tenaga, malah ianya turut memerlukan modal yang sangat besar.

Haaa... ini kalau jual prepaid cara konvensional ni. Tadi kita duk kutuk-kutuk sangat kata cara jual prepaid guna sistem MYeCASH untung ciput... At least sekurang-kurangnya dalam MYeCASH:

Kita tak perlu memandu ke supplier untuk mendapatkan stok. Tiada masa terbuang, tiada kos petrol. Tambah modal pun boleh secara online sahaja.

* Kita tak perlu modal sampai 4-5 ribu ringgit untuk rolling.
* Kita tak di syaratkan untuk jual starter packs
* Kita tak perlu sewa kedai.
* Kita tak perlu tanggung kos api/air.
* Kita tak perlu tercongok depan kaunter dari pukul 10 pagi sampai pukul 10 malam tunggu customer ataupun menggajikan pekerja untuk jaga kedai.

Habis tu...? Kalau dah memang jual prepaid margin keuntungannya sangat kecil, jadi macamana nak untung besar dalam perniagaan prepaid ni? Senang saja jawapannya. Bukan sahaja prepaid, malah semua produk yang kecil marginnya, konsepnya semua sama.

Sebagai contoh, dikala harga petrol melambung ke RM2.70 seliter, baru kita tahu dari setiap liter, pengusaha petrol pump cuma untung 16sen sahaja. Tapi macamana tokey petrol pump boleh kaya? Sebab dia bukan jual 5,6 liter sehari. Tapi 50-60ribu liter sehari. Beratus ribu liter sehari pun ada. Jadi kesimpulannya disini, asalkan saja kita mampu create volume jualan yang besar, maka pastilah keuntungannya akan besar juga. Sama juga perihalnya dalam perniagaan prepaid ini. Hanya perlu pastikan sales volume anda besar. Kalau volume jualan besar, tak kira sekecil mana pun margin, maka keuntungan tetap besar. Bayangkan kalau kita mampu jual RM1 juta sebulan, jangan kata kalau 1%, kalau cuma 0.5% sekalipun kita dah dapat RM5000. Persoalannya kini bukan lagi bagaimana nak untung besar, tapi bagaimana nak jual product prepaid sebanyak RM1 juta sebulan? Betul?

Ini lah sebenarnya yang tak boleh di buat oleh peniaga topup prepaid konvensional kat kedai-kedai telefon tuh. Mereka jual prepaid hanya untuk kasi customer datang kedai. Mereka nak untung, mereka kena jual handphone. Sama konsepnya seperti kedai makan yang menjual rokok. Mereka sendiri tahu tak banyak untung jual rokok ni, silap gaya, modal habis begitu saja tak sempat nak rolling. Tapi kita dalam MYeCASH sememangnya bekerja secara kumpulan. Ianya tak menjadi masalah kepada kita berbanding peniaga-peniaga prepaid secara konvensional yang lain. Kita kena tahu, untuk create volume jualan yang besar (contoh RM1 juta sebulan) bukanlah kerja berseorangan, tapi sebenarnya kerja berkumpulan. Bayangkan, jika anda mempunyai 1000 cawangan kedai prepaid, sebenarnya memadai 1 kedai menjual RM1000 saja dalam sebulan, maka anda telah berjaya mencipta volume jualan sebanyak RM1 juta sebulan. Bagaimana pula jika anda mempunyai 5000 cawangan kedai prepaid? hah! Satu cawangan cuma jual RM200 sebulan pun kita dah capai target jualan RM1 juta sebulan. Bagaimana pula kalau anda ada 5000 cawangan dan setiap satunya jual RM1000 sebulan (kira-kira RM250 dalam seminggu)? Wah! Dah jadi RM5juta jualan dalam sebulan!! Jadi sekarang, bagaimana nak jual RM1 juta sebulan bukanlah lagi persoalan sebenarnya. Persoalannya, bagaimana nak buka 5000 cawangan kedai prepaid! :)

Sebenarnya ini pun agak mustahil untuk dilakukan oleh peniaga prepaid secara konvensional (cara biasa) diluar sana. Jangankan 5000 cawangan, nak buka 2 cawangan pun belum tentu lagi. Nak cari lokasi kedai yang strategik lah, nak cari pekerja, nak make sure modal semua cukup dan sebagainya. Tapi kita? Cukup senang! Dengan hanya merecruit agent baru sebenarnya dah sama macam kita membuka satu cawangan kedai prepaid yang lain. Tidakkah anda sedar perkara ini? Jadi dengan hanya merecruit 5000 agent baru sebenarnya dah menyamai kita mambuka 5000 cawangan kedai prepaid. Dan yang bestnya... anda membuka cawangan baru tanpa sebarang modal untuk kos sewa tapak perniagaan, kos renovate kedai, kos penyelenggaraan, kos bill elektrik gaji pekerja dan sebagainya. Bahkan kadangkala bukan kita yang cari orang, tapi orang yang datang dekat kita kerana berminat dengan sistem MYeCASH ini. Susah jugak? Anda merasakan susah kerana anda fikir yang anda perlu merecruit dan mencari 5000 orang agent seorang diri. Itu sebabnya. Dan sekali lagi saya ingatkan, ini bukan kerja perseorangan, dalam MYeCASH, kita bekerja secara berkumpulan.

Sebenarnya dengan seorang hanya merecruit dan mencari 8 orang agent sebagai direct downline sahaja pun anda sudah mampu mempunyai lebih kurang 5000 downlines dalam hanya level ke-4. Jika setiap individu hanya cari 2 downline baru dalam seminggu (dan perkara yang sama turut dilakukan oleh downline baru tadi) sebenarnya anda hanya memerlukan 4 bulan untuk memenuhkan carta tadi dan memiliki 5000 cawangan kedai handphone. 4 bulan sahaja! Tapi perlukah letakkan target 4 bulan saja untuk mencapai tahap ini? Tak semestinya. Saya sendiri meletakkan target 1 tahun untuk mencapainya (tapi akhirnya saya berjaya capai dalam tempoh tak sampai 7 bulan). Okeylah... nak cari 5000 tu susah. Tapi nak cari 8 orang susah juga ke? Susah ke untuk kita menyenaraikan 8 orang yang kita kenal yang menggunakan prepaid untuk kita kongsikan peluang perniagaan yang amat berpotensi ini? Ada 22 juta pengguna Handphone, 19 juta pengguna prepaid, susah ke nak cari 8 orang? Sehingga kini agent MYECASH baru sahaja 300 ribu lebih. ada 18 juta lebih lagi pengguna prepaid diluar sana yang sebenarnya masih tercari-cari peluang bagus begini. Rakan-rakan kita sendiri lebih dari 8 orang. Saudara-mara adik-beradik dan anak-beranak kita sendiri dah lebih dari 8 orang. Member-member sekolah atau rakan-rakan sepejabat kita sendiri lebih dari 8 orang. List dalam phonebook kita sendiri dah lebih dari 8 orang. List kawan-kawan dalam adressbook email kita sendiri dah lebih dari 8 orang. List user dalam YahooMessenger kita sendiri dah lebih dalam 8 orang. List kawan-kawan dan kenalan dalam MySpace, Frienster, Tagged, Facebook, Hi5 dan bermacam lagi social community yang kita sertai juga dah lebih dari 8 orang. Jangan kata 8 orang. 80 orang pun sepatutnya tidak ada sebarang masalah. Kalau anda duduk dalam guna sorang-sorang boleh saya terima alasan ini...

Jika anda betul-betul ingin memperoleh keuntungan yang maksimum dalam perniagaan prepaid melalui sistem MYeCASH ini, pertama sekali anda perlu mengubah MIND SETTING anda. Ubah cara bekerja. Selama ini kita sibuk dengan nak menjual prepaid untuk dapat pulangan besar. Bila bonus kecil, mulalah kita bersungut tentang margin PVdan sebagainya. Bila kena cari downline kita mula mengeluh. Kita tak sedar yang merecruit downline baru tu umpana kita membuka cawangan kedai prepaid kita sendiri juga. Bila kena mencari orang kita mula mencipta alasan itu ini, susah dan sebagainya tanpa sedar yang kita sebenarnya sedang mencipta alasan untuk kita gagal. Tak perlulah ceritakan alasan anda atau lebih malang bila dah tiada alasan, susah payah fikir untuk mendapatkan alasan. Senenarnya orang lain tak nak tahu pun sebab kenapa anda gagal. Dan kalau anda nak gagal sekalipun, anda gagal sorang kerana orang lain akan terus berusaha untuk kejayaan diri masing-masing. Ok, Bagaimana dengan terubahnya MIND SETTING, perkara ini boleh selesai? Teruskan pembacaan...

"En. Adi.. macamana ni, anu punya PV dah makin mengecil ni. Sekarang dah jadi 2% je. Macamana nak untung macam ni..." - En. Sifulan Sifulan

Errmmm... Ini sebenarnya berkait rapat dengan masalah mind setting juga. Ada juga yang tanya saya mengapa TELCO tersebut mengurangkan margin produk mereka. Saya kata mudah saja.. 'mereka ada kuasa untuk melakukannya'. Diorang tak perlu risau tentang sales akan merosot dengan tindakan mereka ini kerana mereka tahu yang prepaid merupakan barang keperluan yang tidak boleh tidak, orang tetap akan beli. Sama seperti minyak petrol. Walaupun tiba-tiba daripada RM1.92/seliter menjadi RM2.70/seliter, orang tetap juga beli. Sama juga dengan prepaid. Tambahan lagi mereka mempunyai lebih daripada 6 juta pengguna diseluruh Malaysia dan separuh daripadanya subscribe 'Caller RIng Tone'. Dari Caller Ring Tone saja mereka telah mengutip keuntungan bersih sebanyak lebih daripada RM9 juta setiap bulan (seorang di charge RM3/sebulan untuk caller ringtone). See? Macamana diorang nak rugi? Kerana itu TELCO berkuasa untuk melakukan apa sahaja.

Tapi sebelum itu saya mahu tanya anda. Selama ini kalau anda membeli prepaid di kedai untuk diri sendiri, anda pernah kisah ke berapa PV margin keuntungan produk berkenaan? Atau soalan kedua saya, sekiranya margin menurun lagi selepas ini kepada 1% (misalan kata), adakah anda akan 'berhenti membeli reload prepaid' untuk handphone anda? Kalau jawapan anda, anda akan terus menjadi pengguna prepaid, dan masih tetap akan menambah nilai handphone anda sendiri setiap bulan, jadi secara automatik masalah PV sepatutnya tidak timbul. Cuma fikir semula teori 5000 cawangan kedai handphone untuk mencipta jualan RM1 juta yang saya ceritakan sebelum ini. Bukankah sudah memadai jika seorang hanya menggunakan RM200 sahaja untuk mencapai jualan RM1 juta? Saya yakin ramai antara kita yang dalam rumahnya sendiri saja dah lebih dari RM200 penggunaan prepaid bulanan mereka. Bayangkan pula kalau ada 10 ribu cawangan, sorang cuma guna RM100 sebulan. kalau ada 20 ribu cawangan, seorang cuma guna RM50 sahaja! 20 ribu orang terlalu ramai dan susah untuk direalisasikan ke berbanding 22 juta pengguna handphone di Malaysia ni? Tahukah anda yang 20 ribu tu tak sampai 0.1% pun daripada keseluruhan pengguna handphone di Malaysia? Kalau saya rasa mustahil untuk dapatkan 20 ribu orang downline suatu masa dahulu, saya rasa sudah pasti saya takkan mempunyai lebih dari pada 70 ribu orang downline sekarang ini! yet again... ubah mind setting anda!

Katakanlah Nak dapatkan 20 ribu downline perlukan masa sampai 3 tahun (saya berjaya mempunyai 20 ribu downline dalam tempoh 12 bulan dengan hanya duduk dirumah mempromosikan website). Fine, 3 tahun. Apa masalahnya? Lama sangat 3 tahun? Selama 3 tahun anda tetap akan menggunakan prepaid juga bukan? Bayangkan dalam masa 3 tahun nanti anda mempunyai sebuah perniagaan prepaid yang auto pilot dimana setiap bulan jualan anda telah melebihi RM1juta, bukanlah itu sangat berbaloi? Adakah pekerjaan anda sekarang menjanjikan pendapatan yang boleh 'auto pilot' dalam tempoh 3 tahun dari sekarang?

Soalan ketiga saya ini pula, saya nak tujukan kepada mereka-mereka yang memang target untuk menjual prepaid. Contohnya student-student yang duduk di kolej. Soalan ini merujuk kepada kisah rakan saya yang menjual prepaid secara konvensional tadi, katakanlah anda nak membeli prepaid RM10 dengan dia, kemudian dia kata "En.. Saya terpaksa jual dengan harga RM10.50 satu. Sebab saya sendiri amik stok untung 20sen je. Tolak duit tol, duit minyak, langsung takde untung terus malah rugi lagi saya. Macamana en..? Boleh?". Anda rasa anda boleh faham tak keadaan dia? Dia tak paksa kita untuk beli dengan dia. Kalau kita rasa rugi, kita boleh pergi kedai lain. Pada saya, saya tiada masalah dengan dia. Kita pun manusia yang ada timbang rasa juga. Atau contoh kedua.

Semasa saya belajar di kolej dulu, rakan saya jual mi segera. Dia beli mi segera dari macro dengan harga 40sen sebungkus, tapi dia jual balik dengan harga 60sen. Kalau atau pukul 12, langsung dia charged jadi RM1 sebungkus. Kenapa orang tak marah? Sebab semua orang faham, tengah-tengah malam dia dah tidur, kita kejutkan nak beli mi segera. Sebab kita faham yang gate asrama dah tutup pukul 11 tadi lagi. Sebab kita faham kalau nak juga kita terpaksa lompat pagar untuk ke 7eleven dan kalau tak silap gaya kantoi dengan Pak Guard. Jadi RM1 untuk sebungkus mi segera yang pada asalnya beharga 60sen, masih lagi relevan.

Jadi faham apa maksud 2 senario yang saya berikan diatas? Saya tidak akan menyarankan apa-apa kepada anda. Tetapi saya cuma nak maklumkan, jika anda hanya fokus untuk menjual, maka perlulah bijak. Diulangi... BIJAK! Kalau tak, stick to my previous concept, guna untuk diri sendiri sahaja. Kerana selama ini, saya hanya guna sendiri dan setiap bulan jualan peribadi tidak pernah melebihi RM150 sebulan, tetapi saya tetap berjaya kerana saya melihat skop jualan yang lebih besar iaitu jualan kumpulan.




------------------------------------------


Kesimpulannya:

Nak untung dalam perniagaan prepaid, kena jual banyak.
Nak jual banyak, senang kalau ada banyak cawangan kedai.
Nak ada cawangan banyak, mulakan dengan 1 kemudian klonkan diri kita kepada downline baru tadi supaya mereka mampu melakukan perkara yang sama seperti kita. Turunkan ilmu kepada mereka. Kemudian recruit agent baru dan buat perkara yang sama. Set target misalnya 2 orang agent baru dalam seminggu.
Setkan matlamat jangka panjang, setahun... dua tahun... jangan buat matlamat yang tidak munasabah contohnya "Dalam masa 2 bulan aku nak buat sungguh-sungguh sampai dapat RM2000 sebulan bonus".
Tak perlu fokus kepada jualan persendirian sebaliknya fokuskan kepada jualan kumpulan (group sales). Sebab kita sorang takkan mampu create volume sales yang besar. memadai dengan hanya gunapakai sendiri dan jual kepada orang-orang terdekat seperti adik-beradik, anak-beranak, member sepejabat dan lain-lainl. Dan lagi bagus jika mereka-mereka ini kita jadikan agent supaya mereka sendiri boleh mempunyai perniagaan sendiri.
MYeCASH merupakan satu konsep perniagaan yang memberikan benefit kepada pengguna prepaid khususnya. Jadi daripada kita jual prepaid kepada mereka, kenapa tak kita perkenalkan konsep perniagaan ini kepada mereka supaya mereka juga boleh menikmati keuntungan seperti kita?
Sentiasa tahu yang prospek diluar sana masih banyak dan masih terlalu luas untuk diteroka. Masih terlalu ramai yang tidak tahu mengenai MYeCASH, konsep perniagaan dan potensinya. Set dalam kepala dan berangan-anganlah agar 2,3 tahun dari sekarang 1 juta pengguna prepaid berada dibawah rangkaian downline anda. Tiada apa yang mustahil.
Jika ingin fokuskan kepada penjualan prepaid, maka perlu BIJAK.

------------------------------------------



Kepada yang baru menyertai MYeCASH, mungkin nak tahu bagaimana saya bermula, jadi biarlah saya berkongsi sedikit kisah dari pengalaman saya sendiri dalam MYeCASH (Dulunya dikenali sebagai MYMODE) ini.

Dahulu saya merupakan salah seorang dari Pegawai Penyelidik di salah sebuah Kementerian di Putrajaya. Gaji bulanan saya dalam sekitar RM2,100 sebulan. Isteri saya suri rumah sepenuh masa. Saya mula mendaftar sebagai agent bila menyedari desakan hidup yang bakal saya tempuhi apabila lahirnya anak pertama saya nanti. Telah saya congak-congak, gaji saya memang tak cukup untuk menampung segala kos untuk hidup di bandar macam ni. Jadi apabila diperkenalkan saja pasal MYMODE oleh seorang pemuda yang tak pernah saya kenali sebelum ini, terus sahaja saya menyertainya. Target saya masa tu, untuk jual prepaid secara online dan jual prepaid dikalangan kawan-kawan sepejabat. Tapi saya silap. Ianya tidaklah semudah dan se-praktikal yang saya sangka.

Baru seminggu join, bonus pertama yang saya terima 30sen hasil dari pembelian topup card maxis RM10 dua keping untuk saya ngan isteri saya. Member saya gelak tak hingat punya. saya sengeh je. Gelak la ngko puas-puas. Dia bertahun guna prepaid, usahkan 30 sen, seposen pun belum tentu apek kedai tu pulangkan balik duit dia!! Dengan hanya melalui email, UPLINE saya memberikan sedikit penerangan mengenai marketing plan MYMODE pada masa itu. Tak cukup dengan itu saya mula mengumpul bahan-bahan yang saya temui di website-website yang saya jumpa. Memang masa zaman saya untuk mendapatkan maklumat tentang MYMODE dari web sangat sukar. Sememangnya tidak banyak web pada masa itu yang memberikan penerangan tentang MYMODE, dan jikalau ada sekalipun ianya tidak begitu jelas. Dari apa yang mampu diperolehi, saya mula kaji dengan mendalam marketing plan MYMODE. Dan bila dah betul-betul faham, barulah saya nampak kaedah dan potensi besarnya untuk betul-betul berjaya dalam MYMODE ini. Lepas tu saya develop satu website simple dan mula invite orang sikit-sikit untuk join. Itupun tak berani lagi nak ajak memember rapat. Takut nanti kena kutuk lagi. Adat orang melayu ni biler ajak buat something jer soalan pertama yang dia akan tanya

"Berapa income ngko sekarang buat menatang nih?" Bila kita bagi tahu karang sure kena perlekeh punya. Apa dia ingat hari ni buat, esok boleh dapat seribu ker? Jadi oleh kerana tak nak menjawab soalan-soalan bengong macam tuh saya invite orang yg saya tak kenal jer. Sehari hantar email kat 3,4 orang. Esok lagi 2,3 orang. Memula tu takde sekor pun yg nak join. Well.. tiada paksaan dalam hal ni. Minggu pertama tu saya cuma dapat sorang jer downline. Itupun orang Sabah. Sudahlah orang Sabah, guna talian DG pulak tu. Saya nak putus asa ker? Nope! Sebab saya memang tahu bisnes ni ader potensi!!

Minggu kedua saya dapat bonus saya yang kedua, RM17.92 sen. Hehehe. Jadiklah.. rezeki Allah bagi. Itupun ade juga yang perlekehkan saya. Ada yang jumpa dalam chatroom boleh sound "camaner bonus RM17? ader lagik balance tak? boleh belanja kitorang minum.. Hahahah" Hehehe. Gelaklah sepuas hati korang!! RM17 ni aku dapat dari usaha aku sendiri. Dan kalau aku susah sekalipun jangan kata RM17, RM10 pun belum tentu orang nak kasi free free. Pada saya, dulu saya saya join See-En-Ai, maintain jualan sampai RM130 sebulan beli barang-barang yang 2 kaliganda harga pasaraya Giant dan barang-barang yang tak berapa diperlukan, itupun dekat setahun baru merasa bonus RM17 macam ni. Sekarang ni saya cuma beli prepaid untuk guna-guna sendiri je. itupun dah boleh dapat macam ni, kira orait la. Balik-balik pun saya tetap reload gak handphone saya ngan isteri saya.

The first 2 months, memang slow gila saya dalam bab mencari orang ni. Nak explain pun tergagap-gagap. Nak pulak kalau yang tanya dalam telefon. Kadang-kala nak angkat telefon pun jadi takut. Maklumlah, tak biasa. Kalau tanya ikut email ni senang sikit. Tapi buat-buat confident jer la. Saya cuba 'psycho' diri sendiri; "Ah! orang bukannya nampak kita dalam telefon..." Saya tebalkan muka, saya gagahkan diri walaupun orang yang menghubungi saya tu kadangkala merupakan pegawai kerajaan kelas pertama, ada yang inspektor polis, ada antaranya pensyarah universiti. Kalau nak di ikutkan, siapalah saya ini. Tapi saya ingatkan diri saya sendiri, tak kira walaupun orang ini Bapak Menteri sekalipun, kalau dia guna prepaid, dan kalau dia punya business minded, pasti mereka akan suka konsep perniagaan yang diperkenalkan oleh saya ini! Seminggu sorang.. kekadang dapat 2 orang... Masuk 2 bulan saya dalam MYMODE, bonus mingguan saya dan maintain RM25-RM35 seminggu. Sedar tak sedar downline bawah saya dah ader dalam 28 orang (campur-campur dengan downline level bawah-bawah la. Direct downline saya masa tuh baru je 6 orang). Bulan ketiga bonus mingguan dah naik antara RM45-RM60 seminggu. Syukur, usaha terus...

"Kekadang saya hairan bila ader orang yg memperlekehkan bila saya kata saya dapat bonus RM47.39 sedangkan diorang yang sama guna prepaid macam saya tak dapat sesen pun..."

Best nya rasa. Suka saya. At least saya ader something untuk tambah income saya. Walaupun orang lain boleh dapatkan RM50 dengan hanya 2,3 jam bekerja. Ah! saya pun bukan mengadap mender ni sangat. Sampingan je, untuk side income. Buat-buat menambah. Kalau dapat settlekan bill astro dengan bill api air pun dah okey. Ader orang bukak website saya, minat nak register, saya registerkan. Tu jer. Lagi pun target saya bukan nak jadi kaya dengan 2,3 bulan buat sesuatu kerja. Saya kerja sekarang ni pun dah masuk 3 tahun. Tapi dari mula saya start sampai sekarang, increment tahunan baru dalam RM50 ke RM100 je setahun. Kalau saya buat MYMODE ni 3 tahun? Agak-agak dah berapa bonus saya boleh dapat? Jadi saya set dalam kepala saya hanya nak tengok hasil dari usaha saya dalam MYMODE ni selepas setahun. Sebelum setahun nih berapa pun bonus yang saya terima, biarlah. saya redha dengan rezeki saya takat tu jer.

Tapi masa terus bergerak. Masuk bulan ke-4, bonus mingguan dah naik jadi RM70-RM100 seminggu. Bulan ke-5, dah jadi RM150-RM200 seminggu. 6 bulan lebih saya buat MYMODE, Bonus mingguan saya antara RM230-RM260 seminggu. Hehehe. SO bermakna side income main internet saya dah cecah angka RM1,000 sebulan... Dari asalnya saya cuma target untuk tampung bill astro, bill api, air, streamyx, kini installment kereta pun dah boleh bayar guna bonus buat MYMODE je.

Pada bulan Jun 2006 (Setelah 8 bulan join MyMode) saya tubuhkan web portal Prepaid4U seperti mana yang anda lihat sekarang ini. Pada masa itu sebenarnya bonus mingguan saya masih hanya sekitar RM200-RM250 seminggu. Syukur.. Modal saya kat situ cuma 2 keping prepaid Maxis RM30 jer. saya memang tak pernah fokus pada penjualan prepaid pun. Lepas bayar bill streamyx untuk 2 bulan lepas. Bulan berikutnya saya dah layak terima bonus bulanan pulak (Leadership Bonus untuk 2StarCM). Masa tu lah saya dapat RM4600 lebih. Tak pernah saya sangka 9 bulan buat MYMODE, income saya mampu menjadi 2 kali ganda dari gaji saya sendiri sebagai pegawai Penyelidik. Terus beli laptop sebiji. Dah lama sangat teringin nak beli laptop sendiri tapi sebelum ni keadaan kewangan tak mengizinkan.

Naik bulan berikutnya, bonus saya meningkat kepada RM8400 sebulan. Kalau dapat Rm4000 pun dah nak melompat rasanya, inikan pula dapat RM8000. Dalam masa yang sama ader 2,3 member yg gelakkan saya pada mulanya dah mula celik mata. "Err... mymode ni apa sebenarnya..? Cuba cerita sikit ngan aku. Aku dari dulu lagik kompius" Ahaks! Dia punya ayat... Padahal dah 9 bulan dia memperlekehkan saya sebelum ini. Hehehe. Tapi saya tak amik hati. Elok jugak kalau terbukak hati dier nak join. saya pun boleh tolong. Bukan sahaja rakan sepejabat, malah Ketua Penolong Pengarah saya sendiri yang sama-sama hisap rokok dekat tangga akhirnya mendaftar sebagai downline saya. See? Dalam perniagaan ini faktor usia, kereta besar, tahap pendidikan sebenarnya bukanlah faktor utama dalam menentukan kejayaan. Faktor utama adalah usaha dan kemahuan. Masa ini baru jelas kelihatan 'multiple effect' daripada pelan pemasaran berperingkat. Dimana semakin lama, semakin berganda-ganda peningkatannya. Saya pernah capai prestasi kumpulan paling tinggi adalah 4000 agent baru dalam sebulan dan jualan kumpulan melebihi RM5juta dimana ini sememangnya perkara mustahil untuk dilakukan sendiri. Kalau ada yang mengatakan contoh yang saya berikan sebelum ini (target jualan RM1 juta sebulan) merupakan satu angan-angan yang tidak munasabah, fikirkan semula. Saya juga orang biasa-biasa seperti anda. Saya sendiri sebelum ini tidak pernah terfikir yang suatu hari nanti saya mampu capai jualan sehingga RM5 juta sebulan. Apa bezanya saya dengan anda?

Saya bermula dari 0. Saya bermula dari tiada apa-apa. Anda bermula dengan asas yang kukuh. Lengkap dengan website replika malah Buku Guideline juga turut disediakan. Disediakan pula ruang forum untuk perbincangan. Ada pulak website khas untuk tutorial. Tak termasuk bahan-bahan lain seperti tutorial iklan, business card, contoh-contoh risalah, buku panduan dan tips dari otai dan berbagai lagi. Jadi jika saya yang tiada apa-apa ini boleh buat sehingga ke tahap ini, kenapa anda tidak boleh? Atau bila semuanya telah disediakan, masing-masing jadi terlalu manja dan langsung jadi tak boleh nak berdikari? Fikirkanlah. Jika kita susah, kita merempat, jangan lah kita berangan ada orang yang akan bantu. Sekadar simpati tu mungkin ada. Tapi peritnya anda sendiri juga yang tanggung. Jadi berusahalah untuk diri sendiri. berusahalah untuk mengubah tahap ekonomi msing-masing. Anda berjaya, anda senang, juga untuk diri anda sendiri. Kalau anda dapat bonus RM5000 sebulan pun, saya tak mintak untuk diberikan 20% daripadanya atas dasar kerana saya yang sediakan segala perkhidmatan di web prepaid4u yang menjadikan anda berjaya. Kejayaan anda, hak anda!


"En. Adi.. Ada downline lebih tak? Letaklah bawah saya..." - En. Sifulan Sifulan

"Saya tak berikan ikan, sebab kalau saya beri ikan, ia akan habis dimakan dan esok anda akan minta lagi. Tapi saya berikan anda joran pancing, supaya anda boleh gunakan setiap hari. Pertolongan yang saya berikan sama rata kepada semua orang tak kita anda level 1 level 2 atau level keberapa puluh dari saya. Yang menjadi persoalannya, samada anda menggunakannya atau tidak... Selama ini anda sendiri bising apa bila melihat orang yang sihat fizikalnya gagah kudratnya menadah tangan ditepi jalan atau di tapak-tapak kedai makan meminta sedekah, jadi janganlah buat perkara yang sama juga. Segalanya telah disediakan, selebihnya usahalah sendiri."

"Kita masing-masing sedang memegang kuali kecil didalam sebuah lombong emas.
Setiap kali melihat orang lain bersorak gembira, kita mula mencari dimana silapnya
kita sedangkan dalam masa yang sama kita masih berdiri tanpa berbuat apa-apa...."

"En. Adi.. bagaimana caranya untuk mendapatkan downline yang ramai sampai berpuluh-puluh ribu orang seperti En. Adi...?" - En. Sifulan Sifulan

Caranya sama seperti untuk mendapatkan 1 orang downline. Cuma kaedah tersebut diulang-ulang...

Sempena tahun baru ini mari kita sama-sama membuat azam untuk berjaya dalam perniagaan ini. Saya sendiri secara peribadi berazam untuk memperbaiki tahap prestasi kumpulan ini supaya mampu mancapai zaman kegemilangannya satu masa dahulu atau lebih lagi daripada itu. Kerja-kerja follow-up freemember akan lebih giat dijalankan. Jadi walaupun prospek yang anda cari hanya mendaftar sebagai freemember sahaja, kami akan tolong followup kan supaya dia menUpgrade keahlian untuk menjadi Agent MyMode.

MyMode ~ perniagaan dihujung jari


* korg mahukan lebih byk info berkenaan perniagaan ini? mudah saja..hanya perlu klik pada banner diatas.