Monday, January 19, 2009

Dinar Emas

penah dgr x? rs nya rmai yg x tahu...yg tahu pn mesti tahu emas itu mahal, utk kecantikan, tnda kemewahan, kemegahan, warga emas dan gigi emas atau pergi gadai emas dikedai pajak..tu je yg korg tahu rsnya. tp lain lak hal yg aku nk bgtau ni, emas boleh mengubah senario ekonomi dunia sebenarnya. aku tertarik ngn temubual utusan ngn dr. ahamed kameel berkenaan dinar emas ni dlm utusan hari ini (20/01/09).

antara beberapa persoalan dan jawapan yg menarik minat aku letak bwh ni:-

1. Bagaimana penggunaan dinar emas boleh mengatasi kerapuhan kredit yang dialami sekarang?

DR. AHAMED KAMEEL: Jika bank dan kewangan Islam mahu memainkan peranan yang lebih bermakna ke arah peningkatan ummah, ia harus kembali kepada bentuk asal. Menyandarkan wang kepada ekonomi benar melalui komoditi utama.

Sekarang adalah masa yang sesuai memperkenalkan dinar emas sebagai mata wang. Ia boleh mengelakkan penghasilan wang yang akan mewujudkan bubbles. Tanpa usaha dan langkah tersebut adalah mustahil memerangi masalah kemelesetan ekonomi global.

Dr. Mahathir semasa menjadi Perdana Menteri Malaysia telah melihat kebaikan dinar emas untuk digunakan sebagai wang seragam dan sama nilai sejak 2002 lagi. Tetapi pada ketika gagasan ini agak baru, dipandang remeh dan dilihat sebagai saingan dan meniru euro dolar di Eropah. Ramai yang tidak percaya dolar AS akan runtuh sebagai mana hari ini.

Istilah ini dipilih kerana berteraskan mata wang Islam yang pernah digunakan di negara Madinah al-Munawwarah pada zaman Nabi Muhammad lagi, iaitu dinar. Dinar emas telah diperluaskan lagi pada zaman Khulafa Al Rasyidin yang tersebar dari Afrika Utara, Andalusia hinggalah ke Bukhara, Delhi dan Asia Tenggara kemudiannya.

Dalam ekonomi, dinar boleh berperanan untuk meningkatkan serta mempertahankan kekayaan. Emas juga tidak mudah runtuh dan nilainya akan meningkat semasa inflasi. Bukan seperti mata wang di mana semasa inflasi nilainya akan jatuh.

Saya yakin apabila harga barang diletakkan pada kadar emas inflasi tidak akan berlaku. Emas tidak boleh dicipta sesuka hati dan nilainya bukan sahaja tetap, tetapi ia juga tidak mudah rosak walaupun ditanam beratus-ratus tahun lamanya. Sebab itu, selepas krisis ekonomi pada tahun 1997 akibat penyangak mata wang George Soros, kerajaan mengenalpasti bahawa dinar emaslah penyelesaiannya.

Penggunaan dinar emas bukan bermakna kita mesti memikul emas setiap kali berurus niaga. Sebaliknya, ia menjadi asas kepada kedudukan simpanan kewangan kita.

Antara mekanisme berbelanja ialah mewujudkan sistem pembayaran emas elektronik seperti kad debit yang digunakan sekarang. Dengan itu, kita boleh berbelanja tanpa menggunakan wang fizikal.

Spekulator mata wang pun tidak boleh membuat spekulasi sebab dinar emas ini adalah benar bukan seperti wang yang boleh dicetak sesuka hati yang tiada nilai intrinsik.

Contohnya, Semasa Perang Vietnam 1969-1975, AS dikatakan mencetak wang kertas dolar untuk menampung kos peperangan.

2. Ironi dalam hal ini adalah tidak yakinnya negara-negara Islam termasuk anggota OIC menggunakan dinar emas. Bagaimana mengatasinya?

DR. AHAMED KAMEEL: Antara sebab paling kuat adalah kita sudah terlalu lama dalam sistem kewangan sedia ada. Kita sangka sistem perbankan AS itu yang terbaik.

Keputusan Bretton-Woods selepas Perang Dunia Kedua ialah semua mata wang negara di dunia ditentukan nilainya mengikut nilai tukaran dengan mata wang AS.

Wang kertas dolar pada mulanya disandarkan kepada nilai emas. Tetapi kemudian sandaran emas ini tidak lagi digunakan. Akibatnya wang kertas dan syiling asyik turun dan naik dan sukar untuk memantapkannya.

Dinar emas pernah digunakan sebagai piawai bagi mata wang dunia ribuan tahun lamanya. Ia runtuh dalam pemerintahan Uthmaniah yang membuat pinjaman wang dari Britain.

Jangan kita bimbang membebaskan diri daripada sistem kewangan konvensional yang mengamalkan riba. Ingatlah firman Allah yang bermaksud: Maka jika kamu tidak mengerjakan (meninggalkan sisa riba) maka ketahuilah bahawa Allah dan Rasul-Nya akan memerangi kamu... (al-Baqarah: 279)

Dinar emas disasarkan kepada negara-negara Islam yang menyertai Persidangan Negara-negara Islam (OIC). Dinar emas diharap menjadi mekanisme pasaran global yang dapat mengatasi masalah penyangak mata wang yang berleluasa di setiap pasaran saham. Negara-negara Islam yang banyak mengeksport petroleum diharap dapat menjayakan wawasan murni yang pernah digunakan oleh Rasulullah.

Apabila kita terima dolar sebagai mata wang antarabangsa, mereka boleh menciptanya begitu sahaja lalu membeli barang dari seluruh dunia. Itulah yang akan dilakukan dengan wang pembiayaan AS700 bilion dan beberapa trilion oleh Federal Reserve bagi menangani krisis kewangan termasuk Lehman Brothers di AS.

Saya berharap kerajaan boleh memberi sedikit dana untuk kita membangunkan dinar emas ini. Ia supaya sistem ini dapat dibangunkan dalam masa dua tahun ini di mana yang dijangkakan pengangguran akan bertambah.

Jika kita melaksanakan suruhan Allah, insya-Allah kita akan dipelihara daripada kesulitan. Malah diberi rezeki daripada pelbagai cara. Allah berfirman yang maksudnya: Jika sekiranya penduduk sesebuah negeri itu beriman dan bertakwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka berkat dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan ayat-ayat kami itu, maka Kami seksa mereka disebabkan perbuatannya. (al-A’raaf: 96)

Dalam ayat yang lain Allah berfirman yang maksudnya: Dan jika mereka sungguh-sungguh menjalankan (hukum) Taurat, Injil dan (al-Quran) yang diturunkan kepada mereka dari Tuhannya, nescaya mereka akan mendapat makanan dari atas mereka dan dari bawah mereka...(al-Maidah: 66)

Allah Maha Kaya dan Maha Pemurah pula. Jadi tiada sebab kenapa 50 peratus daripada negara Islam patut hidup dalam kemiskinan. Kini masanya sudah tiba untuk kita ubah sikap kita, mengubah sistem kewangan kita kepada yang asal, bersih dari riba dan menadah rahmat kurnia dari Tuhan kita.

cukup lah 2 soalan tu je aku letak dlm blog ni..nk info lengkap kene baca akhbar utusan hari ni la..mana boleh letak lengkap sesuka hati kn. ada beberapa perkataan yg aku kurg fhm tp secara sekali imbas aku fhm sikit2 cara jual beli wang kertas dan dinar emas.

jadi, ape pendapat korg? masih lg termanggu2, tertanya2 lg? yg kabur (blur)pn ada. hhehhe...mmg patut korg jd cmtu sbb kita dr kecik smpai besar dh tepu dgn cr ekonomi dr barat. kita x pernah di ajar cr menggunakan dinar emas pn. banyak bezanya menyimpan duit dgn menyimpan emas.

hmmm...tepuk dada, tya selera nk mkn apa...kalau ada emas dlm simpanan korg, cuba simpan dlm bank (aku x pasti hal ni, korg leh rujuk bank). aku pulak ngah pikir mcm mana nk tukar duit jd emas...aduhaii..dunia..dunia.

Thursday, January 15, 2009

makan ape hari ni?

KLIK UTK TUMBESARAN

sebut psl kalori mesti ramai yg blur, kalau yg dh tau mesti abaikan artikel ni, mcm busan je nk baca kn tp utk yg ingin turunkan berat bdn, mesti nk tau dan belajar ape itu kalori.

aku punyer cadangan pulak, walaupun korg dikategori mana pn, samada yg blur, yg dh tau atau yg nk turunkn berat badan, semuanya kene ambil tahu ape itu kalori.

balik pd gmbr kt atas tu, korg perasan x ape yg kita mkn mempengaruhi bentuk tubuh bdn kita (yg nk membentuk tubuh bdn ngn yg nk kuruskn bdn mesti suka ni) sbb cuba tgok kartun yg pertama. kalau kita mkn dan pd ms yg sama byk buat xtvt mengeluarkn tenaga, kalori byk digunakan dan dlm masa yg sama dpt mengurangkn berat badan.

tp kebanyakan drpd kita lebih byk buat mcm kartun yg kedua! ini benar..korg leh tgok kwn2 korg sendiri. aku pn ape kurg nya, sama dgn gak ngn kartun kedua tu..hahhaha. lagi parah ada jga di kalangan kawan2 kita suka mkn produk2 pelangsing bdn utk kuruskan bdn tp bila ms mkn penuh sepinggan mcm org kebulorr.

ada juga yg sanggup berlapar perut semata2 nk kurus, bdn blh jadi lemah dan lesu sbb xde tenaga..menyeksa perut dik oiii! lg kelakar kalu org tgok bdn melayang2 je bila kene tiup angin...kakkakka!. aku nasihatkan jgn la beli produk2 tu, membazir jer kalau mkn produk tu tp mkn ikut nafsu dan x pernah gi beriadah...rasa2nya korg fhm kn ayat aku tu sbb tu bkn diet yg sehat.

yg kartun ketiga tu aku xmo komen apa2 sbb wat cmne pn berat badan tetap x berubah. senang kata kalori masuk dan kalori keluar mesti seimbang, kalu kalori keluar byk lg bagus sbb boleh melansingkn atau menguruskan badan mcm kartun pertama tp yg jenis susah nk kurus tu kene byk2 usaha utk kuruskn berat bdn, jgn ambil jln mudah gi pusat pelangsingan bdn atau mkn pil pelangsing lak sbb drpd byk abis duit, baik belanja kwn2 mkn tomyam tasik idaman..hehhehe.

gmbr tu cuma asas utk melihat mcm mana apa yg kita mkn (kalori masuk) boleh mempengaruhi berat badan apa bila byk kalori keluar. korg boleh cuba konsep ni. jgn lupa diet yg sehat sebenarnya mkn ikut keperluan diri, jgn mkn ikut nafsu atau thn lapar.


info tambahan : saranan seminggu turun berat cuma 500g shj.

Wednesday, January 14, 2009

gelak!

ARAS 36 : Adala sebuah keluarga ni dari terengganu nak balik beraya di kampung mereka, masalahnya mereka cuma ada sebuah Kancil je untuk memuatkan tujuh orang ahli keluarga tersebut...

Maka si ibu pun berkata.."Guane nih? Penuh kete. Dok muak ayoh mung wey!

Ayahnya lak jawab..."Betol jugok. Guane nok buat nih? Lamo dok sapa kampong...Tujuh oghang dokleh sumak masuk kete kancil nih. Kecik do 'oh."

Mereka pun memerah otak untuk menyetelkan problema tersebut.

Tiba2 anak mereka yang paling kecil berkata..."Ayoh..Mok...Awang tau doh guane nok buak. Kiter sekarang ada tujuh oghang. Ayoh ngan mok tamboh la sorang lg, bru jadi 'LAPANG'..."

ARAS 78: Ni kisah satu org makhluk yg dilantik menggantikan bos asal sebuah kompani besar. Disebabkan masalah pekerja2 yg agak kurang motivasi dan selalu cuai + pemalas, bos baru ni decide nak ajar mereka sikit firstday dia kat kompani tu. So, sape2 yg dia nampak paling pemalas, dia akan pecat on the spot. Mmg malang tidak berbau, dia ternampak seorg pekerja yg sedang dok nyandar kat tepi dinding.

"Yg berbaju biru tu" dia menjerit. Jeritan kuat nyebabkan semua perkerja tersentak dan memandang kepada lelaki berkenaan. "Bape gaji awak?" dia bertanya dgn nada yg agak keras "Dalam RM800" pekerja tu menjawap. Bos tu menjawap, "Nah amik ni Rm800,BERAMBUS DARI SINI. KALU NAK MALAS2 PEGI TEMPAT LAIN". Pekerja tu amik duit tu, lalu terus blah camtu jek. Bos tadi memandang kesemua pekerja2 nye, seperti mahu mereka paham, sape malas, sure kene pecat!

Merasakan pekerja2 memahami maksud kejadian tadi, bos itu merasa puas.Sebelum bos itu masuk semula ke dalam opis nye, dia bertanya kepada salah seorg pekerja disitu,"Mamat tadi tu kerja department mana?"

Jawap si pekerja,"Owh, dia tu dtg anto pizza, tak keje sini pun".

Aras 23: Tersebutlah kisah dua orang hantu. Mereka ni baru bertemu lalu mereka pun berborakla untuk mengisi masa lapang kehidupan mereka sebagai hantu. Sepanjang perbualan mereka, Hantu B ni tak habis-habis menggigil. Lalu, Hantu A yang kehairanan ni pun bertanya,

"Apsal kau ni asyik menggigil je?"

"Oh..cara aku mati dulu teruk..aku mati dalam peti ais...sejuk!!" Jawab Hantu B sambil menggigil lagi.

"Ooo..kesian... aku dulu mati sebab heart attack." Kata Hantu A ramah.

"Kau memang sakit jantung kronik ye? Apsal ko tak gi buat operation? Kalau tak, sure kau tengah lepak-lepak ngan family kau sekarang." Balas Hantu B.

"Dah,aku dah buat dah !In fact mase aku mati tu, aku in recovery. Panjang ceritanya..." jawab Hantu A sayu.

"Ceritala sikit..Sambil-sambil lepak nih.."

"Camni..Aku syak isteri aku main kayu tiga ngan aku. So this one day, aku ingat nak perangkap la isteri aku..Aku pura-pura gi keje tapi actually aku park keta aku kat simpang hujung umah aku je. Seperti yang aku syak, masuk sebuah keta kat carpark umah aku. Aku rilex dulu sebab nak carik mase sesuai tangkap diorang."

"So, ko dapatla tangkap diorang?" tanya Hantu B penuh minat.

"Tak. Aku cume jumpe isteri aku je kat dalam bilik. Yang aku heran, mase aku masuk umah tu, aku nampak ade kasut laki kat pintu umah aku. Aku tanye isteri aku tapi die takmo jawab. So aku pun lari-lari sekeliling umah aku nak carik jantan tuh. Abis sume bilik aku carik tapi takde pun.. Last-last, sebab aku penat sangat berlari carik jantan tuh, aku pun jatuh pengsan sebab heart attack. And aku tak sangka aku mati lak..." kata Hantu A mengakhiri ceritanya dengan kesedihan.

Hantu B terdiam mendengarkan cerita Hantu A. Selepas beberapa ketika, Hantu B berkata,

"Kenapa kau tak check kat dalam peti sejuk? Kalau kau check kat situ, sure kita berdua still hidup lagi.

Aras 12: Seorang guru perempuan bertanya soalan pada muridnya yang bernama Amin. "Amin, 5 ekor burung di atas pokok dan seekor ditembak oleh pemburu, berapa ekorkah yang tinggal?". Amin menjawab "Tidak ada yang tinggal cikgu".

"Jawapan sebenarnya ialah 4, tapi saya suka cara kamu berfikir" balas guru tersebut.

Amin kemudian berkata "Boleh saya tanya cikgu pulak?". Cikgu tadi mengangguk setuju.

"Tiga orang wanita makan ais kerim, wanita pertama menjilat bahagian atas aiskerim manakala wanita kedua memegang bahagian krimnya dan menjilat kon aiskerim terlebih dahulu dan wanita ketiga hanya memandang pada aiskerim tersebut. Wanita manakah yang telah berkahwin?"

Gurunya dengan teragak-agak menjawab "Wanita kedua!".

"Jawapan sebenarnya ialah wanita yang memakai cincin perkahwinan. Tapi saya suka cara cikgu berfikir" balas Amin dengan selamba.


Aras 89: dh abis dh...kekkekke

Sunday, January 11, 2009

Sebarkan Doa Ini

sejak dua tiga minggu ni keadaan btul2 panas dgn cerita2 saudara2 islam kita di semenanjung gaza, serangan demi serangan yang mereka terima tidak dapat ditahan lagi. Apakah tindakan kita? teruskan membaca..

mggu ini aku nk sebarkan 1 doa utk korg amalkan selepas solat, aku harap doa ini diteruskan walau pn 1 hari nnti keadaan di sana sudah aman damai. aku ambil doa dan petikan ini drpd blog ustaz zaharuddin bertajuk Palestin:Lagi Usaha Kita & Doa Qunut Berbaris, dicatatkn pd 06/01/09. catatan penuh doa ni, korg blh baca dlm blog ustaz dan jika x keberatan sebarkan pautan blog aku ni atau pautan dalam blog ustaz sendiri berkenaan doa ini dlm email, web, forum, blogs dan sebagainya.

terima kasih pada ustaz zaharuddin yang berusaha mencari dan meletakkan doa ini dlm blognya utk kita doakan bersama2 atas kedurjanaan dan keganasan yg dilakukan oleh tentera israel @ yahudi terhadap saudara islam kita di sana.

-------------------------------------------
USAHA KITA : PILIHLAH
Natijahnya, pilihlah salah satu atau lebih dari satu dari tindakan di bawah untuk membantu saudara kita di Palestin yang dijajah dan Palestin yang sedang cuba dijajah.

1) Bantuan tenaga dan diri : Pergilah ke medan di Palestin, jika anda ada cara, kemampuan dan keikhlasan. Sama ada untuk membantu menghantar bantuan kemanusian, perubatan, psikologi atau yang lebih dahsyat dari itu dari segi fizikalnya.

2) Bantuan Harta : Bagi yang tidak mampu pergi ; sumbanglah bantuan kewangan atau pakaian dan lainnya kepada badan yang dipercayai lagi berwibawa di tempat anda. Agar bantuan tersebut boleh sampai kepada rakyat Palestin yang sedang menderita. Cuaca sejuk kini tidak menentu, di UK kami ditimpa cuaca sejuk luar biasa sehingga - 10 darjah celcius. Palestin juga berada dalam cuaca sejuk, sekitar di bawah 10 celcius di sebelah malam

3) Bantuan Doa : Bagi yang tidak mampu memberi kedua-dua bantuan di atas, atau termasuk juga merkea yang mampu, teruskan berdoa untuk keselamatan rakyat Palestin, Iraq dan umat Islam, doakan bala bagi Yahudi, pemimpin Amerika dan rakyatnya yang menyokong, pemimpin Mesir dan sekutunya-sekutu mereka yang membuka jalan dan menyokong serangan pengganas Yahudi ini.
Doa anda boleh bacanya sebagai :-

a- Qunut Nazilah dalam setiap solat fardhu anda, anda dibenarkan untuk memegang kertas doa semasa qunut tersebut kerana tentunya sukar untuk menghafalnya. Itu tidak membatalkan solat dalam semua mazhab termasuk mazhab Syafie kerana anda tidak bergerak besar berturut-turut sebanyak tiga kali. Hanya angkat sekali kertas doa, berhenti sebenar kerana membaca, kemudian terus turun sujud, tiada berturut-turut.
b- Doa semasa sujud dalam setiap solat. Ia lebih maqbul berdasarkan nas yang sohih.
c- Khatib bacalah doa untuk Palestin di hujung khutbah Jumaat.
d- Dan banyak lagi waktu doa maqbul.

4) Solat Hajat : Boleh dilakukan solat hajat sama ada secara individu atau berjemaah. Anda turut boleh meneruskannya.

5) Menyertai Demonstrasi Aman : Sertailah ia dengan aman dan makmurkannya, namun jangan lupa juga memakmurkan masjid di kala Subuh dan waktu-waktu lain.

6) Menulis : Tulislah di blog, web, forum anda, ruangan akhbar, majalah, yahoogroup dan lainnya, buatkanlah kajian ringkas dan permudahkan penyampaian info kepada orang ramai berkenaan kezaliman Yahudi terhadap Palestin dan sekutu-sekutu mereka.

7) Ceramah : anda mampu ceramah? berikanlah ceramah berkaitan isu ini atau hadirkanlah diri ke ceramah berkaitannya di tempat anda. Anda tidak semestinya seorang ustaz/ah untuk ceramah dalam bab ini, wartawan pun boleh.

8) Boikot : perkukuhkan boikot barangan Yahudi dan Amerika di ketika ini. Hantarlah surat dan bantahan, petition, memorandum kepada kedutaan Amerika, Mesir dan sekutu jahat mereka. Pelajar Al-Azhar, kami mendambakan tindakan dan usaha anda terhadap kerajaan Mesir.

TINGKATKAN KEPEDULIAN
Tingkatkan kepedulian kita terhadap nasib saudara kita umat Islam. Jangan dirasakan usaha kita sangat kerdil, tidak mampu memberi sebarang kesan. Yakinilah bantuan Allah, sangka baiklah dengan Allah, nescaya Allah bersama hambaNya yang bersangka baik dan taatinya.

Sebagai sebuah hadis qudsi ertinya:


أنا عند ظن عبدي بي ، وأنا معه إذا ذكرني


Allah menyebut : aku berada di atas sangkaan hamba-hambaKu, dan aku bersama mereka apabila mereka mengingatiKu (Riwayat Muslim)

Sebahagian riwayat lain pula berbunyi :-


أنا عند ظن عبدي بي إن ظن خيرًا فله وإن ظن شرًا فله


Erti : aku berada di atas sangkaan hamba-hambaKu, sekiranya mereka bersangka baik, maka akan ditunaikan, jika mereka bersangka buruk, turut akan ditunaikan ( Riwayat Ahmad, Ibn HIbban)


QUNUT NAZILAH
Berikut adalah cadangan Qunut Nazilah dengan baris yang telah saya usahakan barisnya dan ertinya, agar boleh dibaca oleh orang ramai.

اللّهُمَّ إِنّا نَسْتَعِينُكَ وَنُؤمِنُ بِكَ ، وَنَتَوَكَّلُ عَلَيْكَ وَنَثْنِيْ عَلَيْكَ الخَيْرَ وَلاَ نَكْفُرُكَ ، اللَّهُمَّ إيَّاكَ نَعْبُد ، وَلَكَ نُصَلِِّي وَنَسْجُدُ ، وَإِليكَ نَسْعَى وَنَحْفُد ، نَرْجُو رَحْمَتَكَ وَنَخْشَى عَذَابَك ، إِنَّ عَذَابَكَ الجَدَّ بِالكُفَّار مُلْحَق ، اللهم عَذِّبَ الكَفَرَةَ وَأهْلَ الكِتَابِ الَّذِيْنَ يَصُدُّوْنَ عَنْ سَبِيْلِكَ

Maksudnya : "Ya Allah sesungguhnya kami memohon pertolongan dariMU dan kami beriman denganMu, dan kami bertawakkal kepada Mu, dan kami memuja Mu dengan kebaikan dan kami tidak mengkufuriMU, Ya Allah hanya engkau yang kami sembah dan kepada Mu kami menunaikan solat dan bersujud, kepadaMu kami berusaha, kami mengharapkan rahmatMu dan kami takutkan azabMu, sesungguhnya azabMu yang pedih akan dikenakan kepada orang-orang yang kafir, Ya Allah azablah orang-orag kafir Ahli kitab yang menghalang-halangi dari jalanMU."

اللّهمّ إِنَّا نَجْعَلُكَ فِي نُحُورِ أَعْدَائِنَا ، ونَعُوذُ بِكَ مِنْ شُرُوْرِهِمْ
اللّهمّ مُنْزِلَ الكِتَابِ، وَمُجْرِيَ السَّحَابِ، وَهَازِمَ الأَحْزَابِ، اِهْزِمْ اليَهُودَ الغَاصِبِيْنَ المحُتَلِّيْنَ، وَانْصُرْناَ عَلَيْهِمْ وَزَلْزِلْهُم. اللّهُمّ بَدِّدْ شَمْلَهُم وَفَرِّقْ جَمْعَهُمْ، و شَتِّتْ كَلِمَتَهُم , خَالِفْ بَيْنَ قُلُوبِهِم، ، وَزَلْزِلْ أَقْدَامَهُم , وَسَلِّطْ عَلَيْهِمْ كَلْباً مِنْ كِلاَبِكَ يا قهار , يا جبار و يا مُنْتَقِمَ , اللهم أَنْزِلِ بِهِم بَأْسَكَ الَّذِيْ لا يَرُدُّ عَنِ القَوْمِ المُجْرِمِين.

Erti :Wahai Tuhan kami, sesungguhnya kami menjadikan-Mu sebagai pendinding (kepada musuh2) kami, dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan mereka.Wahai Tuhan kami, wahai Tuhan yang menurunkan al-Kitab (al-Quran), dan wahai yang menjalankan awan, dan wahai yang menghancurkan tentera al-Ahzab, hancurkanlah Yahudi perampas dan penjajah dan bantulah kami ke atas mereka dan goyankanlah mereka.

Wahai Tuhan kami, binasakanlah kesempurnaan mereka, dan pecah-belahkanlah jemaah/kesatuan mereka, dan gagapkanlah perkataan mereka (melalutkan kereka), pecah belahkanlah hati-hati mereka, goyahkanlah pendirian mereka, dan hantarkanlah anjing ke atas mereka dari anjing-anjing suruhanMu, wahai Tuhan Yang Maha Gagah Perkasa, wahai Tuhan Yang Maha Berani, wahai Tuhan Yang Maha Berdendam, wahai Allah tuhan kami, turunkanlah ke atas mereka kemarahan dan kesakitan dariMu yang tidak mampu ditolak oleh kaum yang berdosa.

اللهم اُنْصُرِ المُسْلِمِيْنَ وَالمُجَاهِدِينَ عَلىْ اليَهُود..اللّهم انْصُرْناَ عَلَيْهِم فِي كُلِّ مَكَانٍ..اللّهمّ أَرِناَ فِيْهِمْ عَجَائِبَ قُدْرَتِكَ .. اللّهمّ أًحْصِهِمْ عَدَداً وَاقْتُلْهُمْ بَدَداً وَلاَ تُغَادِرْ مِنْهُمْ أَحَداً..اللّهمّ اجْعَلْهُمْ غَنِيْمَةً لِلْمُسْلِمِيْن..اللّهمّ اجْعَلْ سِلاَحَهُمْ فِي صُدُوْرِهِمْ وَكَيْدِهِمْ فِي نُحُورِهِمْ وَتَدْبِيْرِهِمْ تَدْمِيْراً لهَمُ , اللّهمّ اْجْعَلْ الملائكةَ تُعِيْنُ المسلمين ..اللّهمّ سَدِّدْ رَمْيَهُمْ .. اللّهمّ سَدِّدْ رَصَاصَهُمْ

Erti : Ya Allah, bantulah muslimin dan pejuang Islam dalam petempurannya dengan Yahudi, Ya Allah bantulah kami untuk mengalahkan mereka di mana-mana sahaja, Ya Allah tunjukkanlah kepada mereka keajaiban kuasaMu, Ya Allah jadikanlah mereka boleh dibilang, dan bunuhlah mereka sebinasanya, dan janganlah engkau lepaskan mereka walau seorang. Ya Allah jadikanlah senjata dan harta mereka sebagai harta rampasan di tangan kaum Muslim, Ya Allah jadikanlah senjata mereka mengenai dada mereka sendiri, dan helah mereka mengenai tengkuk mereka, dan perancangan mereka penghancur mereka sendiri, Ya Allah jadikanlah para Malaikat membantu kaum Muslimin, Ya Allah tepatkanlah tembakan dan lontaran mereka

اللّهمّ أَهْلِكْهُمْ كَمَا أَهْلَكْتَ إِرَمَ وَعَاد ... اللّهمّ صُبَّ عَلَيْهِمْ سَوْطَ عَذَابِ فَإِنَّهُمْ أَفْسَدُوْا فِي البِلاَدِ وَقَتَلُوْا العِبَادَ , اللهم انصُرْ إِخْوَانَناَ فِي لُبْناَن وَفِلَسْطِين وَافغانستان والعراق وَجَمِيْعِ بِلاَدِ المسلمين

Erti : Ya Allah hancurkanlah mereka sebagaimana engkau mengahncur kaum Iram dan ‘Ad , Ya Allah palulah mereka dengan paluan azaz kerana mereka telah melakukan kerosakan dalam negara dan membunuh para hambaMu. Ya Allah bantulah saudara kami di LUbnan, Palestin, Afghanistan, Iraq dan seluruh negara umat Islam.

Thursday, January 8, 2009

Kanser

~ KLIK BANNER INI UTK MAKLUMAT LEBIH LANJUT ~


masih ramai yg x ambil tahu dan x tahu pasal kanser ni..walaupn korg ada yg lelaki, kene ambil tahu juga (korg ada mak, makcik, adik perempuan, kakak dan bakal isteri/isteri, aweks, makwe, girlfriends...minah rempit..ops! tercakap pulak..hehhe )..yg pmpuan lagi lah kene ambil tahu. nak tahu? mudah je..klik je banner atas ni, korg akan di salurkan ke laman web yg mempunyai semua info pasal kanser ni.

Amanat En. Adi pada Jan 09


bagus amanat en. adi ni, bg semangat kt anak2 buahnya(anak buah prepaid4u/MyeCash group)..jadi kebetulan pula aku pn ada anak buah sendiri yg ikut blog aku ni, jd aku letak juga amanat ni utk pengetahuan dan tindakan korg. catatan blog kali ni bkn khas utk anak2 buah aku jer, kwn2 aku yg len pn boleh baca juga. tiada paksaan utk korg, cuma nk berkongsi cerita dan pengalaman org2 lama mcm en. adi ni utk kita jadikan iktibar buat diri sendiri..amanat ni pjg lorr..kalu blh bc smpai abis, perlahan2 baca dan fhmkn ayat2 en. adi ni ye.

------------------------------------------


Salam sejahtera,

Sempena bulan Muharram dan juga tahun 2009 yang baru sahaja menjelang ini saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan Selamat Tahun Baru kepada semua Agent MYeCASH (dulunya dikenali sebagai MYMODE) yang bernaung dibawah Group Prepaid4U.

Mesti ramai yang tertarik untuk membaca wasiat saya kali ini apabila tajuknya saja dah kelihatan seperti 'overclaim'. Jangan risau. Mungkin ada perkara yang anda terlepas pandang selama ini. Sempena tahun baru ini mari kita sama-sama membuat azam untuk memperbaiki tahap ekonomi diri dan keluarga kita ke suatu tahap yang lebih 'selesa'. Kepada yang masih mencari-cari caranya, yang masih mencuba-cuba kaedahnya, sebenarnya kita telah pun berada dalam satu skop perniagaan yang sangat berpotensi untuk merealisasikan harapan tadi cuma masih terlalu ramai yang belum betul-betul faham dan belum tahu kaedah yang betul lantas sering menemui kegagalan dan akhirnya memandang negatif kepada perniagaan ini.

Sebenarnya, untuk berjaya dalam perniagaan prepaid ini sangat mudah jika ianya kena dengan caranya. Dan dengan sistem M-Commerce MYeCASH sebenarnya merupakan pemangkin bagi merealisasikan harapan ini. Tapi kita masih tak nampak. Yang kita tahu orang ramai guna prepaid. Yang kita tahu, tiap-tiap hari akan ada saja orang nak beli prepaid. Yang kita tahu tiap-tiap bulan orang akan beli prepaid. Yang kita tahu, tak kira tua muda, kecik besar, semua guna prepaid. Dan dek kerana itu semua, kita pun nak jual prepaid. Dan kita ingat jual prepaid untung banyak dan boleh jadi kaya.

Secara ringkasnya teori ini betul, cuma ada sesuatu yang kita terlepas pandang iaitu kita terlupa yang margin keuntungan produk prepaid ini sangat kecil. Dek kerana itulah selepas menjual beberapa ratus ringgit, kita mula bersungut dengan keuntungan yang kita perolehi.

"En. Adi.. macamana ni, saya jual RM150 bonus baru RM2 lebih... dah la kena tolak RM1 masa tambah modal melalui mesin ATM." - En. Sifulan Sifulan

Saya pun ada cerita saya nak kongsikan...

Kawan sekampung saya bukak perniagaan prepaid di kampung (Felda Chini). Dan dia terpaksa memandu sejauh 90km ke bandar Kuantan untuk mengambil stok (pergi balik 180km). Setiap RM1000 stok prepaid yang dibelinya dari supplier, kawan saya akan ada untung sebanyak RM30. Itupun sekiranya dia mampu menjual semuanya. Tetapi malangnya kos minyak keretanya sahaja telah cecah RM40 setiap kali pergi balik. Itu belum campur sekotak rokok dan setin air Redbull untuk kesegaran mata semasa memandu. Kalau berhenti makan langsung kos tambahan dah cecah RM50 ke RM60.

Jadi untuk mengelakkan kerugian, rakan saya terpaksa membeli stok sebanyak RM5000 setiap kali kekuantan untuk mengelakkan dirinya dari terpaksa berulang-alik banyak kali. Ini beerti dari modal RM5050 setiap kali dia pergi membeli stok prepaid, keuntungannya cuma sekitar RM50-RM100 sahaja. Dan tambah menyedihkan, setiap kali dia nak mengambil stok supplier biasanya akan mengenakan syarat sebagai contoh, "You nak angkat prepaid RM1000 you mesti angkat 5 keping starter packs". Pulak dah.... Untuk makluman tuan-puan semua, nak jual starter packs tak la semudah menjual rpepaid... So, untuk keuntungan RM50-RM100 ini, bukan sahaja masa, tenaga, malah ianya turut memerlukan modal yang sangat besar.

Haaa... ini kalau jual prepaid cara konvensional ni. Tadi kita duk kutuk-kutuk sangat kata cara jual prepaid guna sistem MYeCASH untung ciput... At least sekurang-kurangnya dalam MYeCASH:

Kita tak perlu memandu ke supplier untuk mendapatkan stok. Tiada masa terbuang, tiada kos petrol. Tambah modal pun boleh secara online sahaja.

* Kita tak perlu modal sampai 4-5 ribu ringgit untuk rolling.
* Kita tak di syaratkan untuk jual starter packs
* Kita tak perlu sewa kedai.
* Kita tak perlu tanggung kos api/air.
* Kita tak perlu tercongok depan kaunter dari pukul 10 pagi sampai pukul 10 malam tunggu customer ataupun menggajikan pekerja untuk jaga kedai.

Habis tu...? Kalau dah memang jual prepaid margin keuntungannya sangat kecil, jadi macamana nak untung besar dalam perniagaan prepaid ni? Senang saja jawapannya. Bukan sahaja prepaid, malah semua produk yang kecil marginnya, konsepnya semua sama.

Sebagai contoh, dikala harga petrol melambung ke RM2.70 seliter, baru kita tahu dari setiap liter, pengusaha petrol pump cuma untung 16sen sahaja. Tapi macamana tokey petrol pump boleh kaya? Sebab dia bukan jual 5,6 liter sehari. Tapi 50-60ribu liter sehari. Beratus ribu liter sehari pun ada. Jadi kesimpulannya disini, asalkan saja kita mampu create volume jualan yang besar, maka pastilah keuntungannya akan besar juga. Sama juga perihalnya dalam perniagaan prepaid ini. Hanya perlu pastikan sales volume anda besar. Kalau volume jualan besar, tak kira sekecil mana pun margin, maka keuntungan tetap besar. Bayangkan kalau kita mampu jual RM1 juta sebulan, jangan kata kalau 1%, kalau cuma 0.5% sekalipun kita dah dapat RM5000. Persoalannya kini bukan lagi bagaimana nak untung besar, tapi bagaimana nak jual product prepaid sebanyak RM1 juta sebulan? Betul?

Ini lah sebenarnya yang tak boleh di buat oleh peniaga topup prepaid konvensional kat kedai-kedai telefon tuh. Mereka jual prepaid hanya untuk kasi customer datang kedai. Mereka nak untung, mereka kena jual handphone. Sama konsepnya seperti kedai makan yang menjual rokok. Mereka sendiri tahu tak banyak untung jual rokok ni, silap gaya, modal habis begitu saja tak sempat nak rolling. Tapi kita dalam MYeCASH sememangnya bekerja secara kumpulan. Ianya tak menjadi masalah kepada kita berbanding peniaga-peniaga prepaid secara konvensional yang lain. Kita kena tahu, untuk create volume jualan yang besar (contoh RM1 juta sebulan) bukanlah kerja berseorangan, tapi sebenarnya kerja berkumpulan. Bayangkan, jika anda mempunyai 1000 cawangan kedai prepaid, sebenarnya memadai 1 kedai menjual RM1000 saja dalam sebulan, maka anda telah berjaya mencipta volume jualan sebanyak RM1 juta sebulan. Bagaimana pula jika anda mempunyai 5000 cawangan kedai prepaid? hah! Satu cawangan cuma jual RM200 sebulan pun kita dah capai target jualan RM1 juta sebulan. Bagaimana pula kalau anda ada 5000 cawangan dan setiap satunya jual RM1000 sebulan (kira-kira RM250 dalam seminggu)? Wah! Dah jadi RM5juta jualan dalam sebulan!! Jadi sekarang, bagaimana nak jual RM1 juta sebulan bukanlah lagi persoalan sebenarnya. Persoalannya, bagaimana nak buka 5000 cawangan kedai prepaid! :)

Sebenarnya ini pun agak mustahil untuk dilakukan oleh peniaga prepaid secara konvensional (cara biasa) diluar sana. Jangankan 5000 cawangan, nak buka 2 cawangan pun belum tentu lagi. Nak cari lokasi kedai yang strategik lah, nak cari pekerja, nak make sure modal semua cukup dan sebagainya. Tapi kita? Cukup senang! Dengan hanya merecruit agent baru sebenarnya dah sama macam kita membuka satu cawangan kedai prepaid yang lain. Tidakkah anda sedar perkara ini? Jadi dengan hanya merecruit 5000 agent baru sebenarnya dah menyamai kita mambuka 5000 cawangan kedai prepaid. Dan yang bestnya... anda membuka cawangan baru tanpa sebarang modal untuk kos sewa tapak perniagaan, kos renovate kedai, kos penyelenggaraan, kos bill elektrik gaji pekerja dan sebagainya. Bahkan kadangkala bukan kita yang cari orang, tapi orang yang datang dekat kita kerana berminat dengan sistem MYeCASH ini. Susah jugak? Anda merasakan susah kerana anda fikir yang anda perlu merecruit dan mencari 5000 orang agent seorang diri. Itu sebabnya. Dan sekali lagi saya ingatkan, ini bukan kerja perseorangan, dalam MYeCASH, kita bekerja secara berkumpulan.

Sebenarnya dengan seorang hanya merecruit dan mencari 8 orang agent sebagai direct downline sahaja pun anda sudah mampu mempunyai lebih kurang 5000 downlines dalam hanya level ke-4. Jika setiap individu hanya cari 2 downline baru dalam seminggu (dan perkara yang sama turut dilakukan oleh downline baru tadi) sebenarnya anda hanya memerlukan 4 bulan untuk memenuhkan carta tadi dan memiliki 5000 cawangan kedai handphone. 4 bulan sahaja! Tapi perlukah letakkan target 4 bulan saja untuk mencapai tahap ini? Tak semestinya. Saya sendiri meletakkan target 1 tahun untuk mencapainya (tapi akhirnya saya berjaya capai dalam tempoh tak sampai 7 bulan). Okeylah... nak cari 5000 tu susah. Tapi nak cari 8 orang susah juga ke? Susah ke untuk kita menyenaraikan 8 orang yang kita kenal yang menggunakan prepaid untuk kita kongsikan peluang perniagaan yang amat berpotensi ini? Ada 22 juta pengguna Handphone, 19 juta pengguna prepaid, susah ke nak cari 8 orang? Sehingga kini agent MYECASH baru sahaja 300 ribu lebih. ada 18 juta lebih lagi pengguna prepaid diluar sana yang sebenarnya masih tercari-cari peluang bagus begini. Rakan-rakan kita sendiri lebih dari 8 orang. Saudara-mara adik-beradik dan anak-beranak kita sendiri dah lebih dari 8 orang. Member-member sekolah atau rakan-rakan sepejabat kita sendiri lebih dari 8 orang. List dalam phonebook kita sendiri dah lebih dari 8 orang. List kawan-kawan dalam adressbook email kita sendiri dah lebih dari 8 orang. List user dalam YahooMessenger kita sendiri dah lebih dalam 8 orang. List kawan-kawan dan kenalan dalam MySpace, Frienster, Tagged, Facebook, Hi5 dan bermacam lagi social community yang kita sertai juga dah lebih dari 8 orang. Jangan kata 8 orang. 80 orang pun sepatutnya tidak ada sebarang masalah. Kalau anda duduk dalam guna sorang-sorang boleh saya terima alasan ini...

Jika anda betul-betul ingin memperoleh keuntungan yang maksimum dalam perniagaan prepaid melalui sistem MYeCASH ini, pertama sekali anda perlu mengubah MIND SETTING anda. Ubah cara bekerja. Selama ini kita sibuk dengan nak menjual prepaid untuk dapat pulangan besar. Bila bonus kecil, mulalah kita bersungut tentang margin PVdan sebagainya. Bila kena cari downline kita mula mengeluh. Kita tak sedar yang merecruit downline baru tu umpana kita membuka cawangan kedai prepaid kita sendiri juga. Bila kena mencari orang kita mula mencipta alasan itu ini, susah dan sebagainya tanpa sedar yang kita sebenarnya sedang mencipta alasan untuk kita gagal. Tak perlulah ceritakan alasan anda atau lebih malang bila dah tiada alasan, susah payah fikir untuk mendapatkan alasan. Senenarnya orang lain tak nak tahu pun sebab kenapa anda gagal. Dan kalau anda nak gagal sekalipun, anda gagal sorang kerana orang lain akan terus berusaha untuk kejayaan diri masing-masing. Ok, Bagaimana dengan terubahnya MIND SETTING, perkara ini boleh selesai? Teruskan pembacaan...

"En. Adi.. macamana ni, anu punya PV dah makin mengecil ni. Sekarang dah jadi 2% je. Macamana nak untung macam ni..." - En. Sifulan Sifulan

Errmmm... Ini sebenarnya berkait rapat dengan masalah mind setting juga. Ada juga yang tanya saya mengapa TELCO tersebut mengurangkan margin produk mereka. Saya kata mudah saja.. 'mereka ada kuasa untuk melakukannya'. Diorang tak perlu risau tentang sales akan merosot dengan tindakan mereka ini kerana mereka tahu yang prepaid merupakan barang keperluan yang tidak boleh tidak, orang tetap akan beli. Sama seperti minyak petrol. Walaupun tiba-tiba daripada RM1.92/seliter menjadi RM2.70/seliter, orang tetap juga beli. Sama juga dengan prepaid. Tambahan lagi mereka mempunyai lebih daripada 6 juta pengguna diseluruh Malaysia dan separuh daripadanya subscribe 'Caller RIng Tone'. Dari Caller Ring Tone saja mereka telah mengutip keuntungan bersih sebanyak lebih daripada RM9 juta setiap bulan (seorang di charge RM3/sebulan untuk caller ringtone). See? Macamana diorang nak rugi? Kerana itu TELCO berkuasa untuk melakukan apa sahaja.

Tapi sebelum itu saya mahu tanya anda. Selama ini kalau anda membeli prepaid di kedai untuk diri sendiri, anda pernah kisah ke berapa PV margin keuntungan produk berkenaan? Atau soalan kedua saya, sekiranya margin menurun lagi selepas ini kepada 1% (misalan kata), adakah anda akan 'berhenti membeli reload prepaid' untuk handphone anda? Kalau jawapan anda, anda akan terus menjadi pengguna prepaid, dan masih tetap akan menambah nilai handphone anda sendiri setiap bulan, jadi secara automatik masalah PV sepatutnya tidak timbul. Cuma fikir semula teori 5000 cawangan kedai handphone untuk mencipta jualan RM1 juta yang saya ceritakan sebelum ini. Bukankah sudah memadai jika seorang hanya menggunakan RM200 sahaja untuk mencapai jualan RM1 juta? Saya yakin ramai antara kita yang dalam rumahnya sendiri saja dah lebih dari RM200 penggunaan prepaid bulanan mereka. Bayangkan pula kalau ada 10 ribu cawangan, sorang cuma guna RM100 sebulan. kalau ada 20 ribu cawangan, seorang cuma guna RM50 sahaja! 20 ribu orang terlalu ramai dan susah untuk direalisasikan ke berbanding 22 juta pengguna handphone di Malaysia ni? Tahukah anda yang 20 ribu tu tak sampai 0.1% pun daripada keseluruhan pengguna handphone di Malaysia? Kalau saya rasa mustahil untuk dapatkan 20 ribu orang downline suatu masa dahulu, saya rasa sudah pasti saya takkan mempunyai lebih dari pada 70 ribu orang downline sekarang ini! yet again... ubah mind setting anda!

Katakanlah Nak dapatkan 20 ribu downline perlukan masa sampai 3 tahun (saya berjaya mempunyai 20 ribu downline dalam tempoh 12 bulan dengan hanya duduk dirumah mempromosikan website). Fine, 3 tahun. Apa masalahnya? Lama sangat 3 tahun? Selama 3 tahun anda tetap akan menggunakan prepaid juga bukan? Bayangkan dalam masa 3 tahun nanti anda mempunyai sebuah perniagaan prepaid yang auto pilot dimana setiap bulan jualan anda telah melebihi RM1juta, bukanlah itu sangat berbaloi? Adakah pekerjaan anda sekarang menjanjikan pendapatan yang boleh 'auto pilot' dalam tempoh 3 tahun dari sekarang?

Soalan ketiga saya ini pula, saya nak tujukan kepada mereka-mereka yang memang target untuk menjual prepaid. Contohnya student-student yang duduk di kolej. Soalan ini merujuk kepada kisah rakan saya yang menjual prepaid secara konvensional tadi, katakanlah anda nak membeli prepaid RM10 dengan dia, kemudian dia kata "En.. Saya terpaksa jual dengan harga RM10.50 satu. Sebab saya sendiri amik stok untung 20sen je. Tolak duit tol, duit minyak, langsung takde untung terus malah rugi lagi saya. Macamana en..? Boleh?". Anda rasa anda boleh faham tak keadaan dia? Dia tak paksa kita untuk beli dengan dia. Kalau kita rasa rugi, kita boleh pergi kedai lain. Pada saya, saya tiada masalah dengan dia. Kita pun manusia yang ada timbang rasa juga. Atau contoh kedua.

Semasa saya belajar di kolej dulu, rakan saya jual mi segera. Dia beli mi segera dari macro dengan harga 40sen sebungkus, tapi dia jual balik dengan harga 60sen. Kalau atau pukul 12, langsung dia charged jadi RM1 sebungkus. Kenapa orang tak marah? Sebab semua orang faham, tengah-tengah malam dia dah tidur, kita kejutkan nak beli mi segera. Sebab kita faham yang gate asrama dah tutup pukul 11 tadi lagi. Sebab kita faham kalau nak juga kita terpaksa lompat pagar untuk ke 7eleven dan kalau tak silap gaya kantoi dengan Pak Guard. Jadi RM1 untuk sebungkus mi segera yang pada asalnya beharga 60sen, masih lagi relevan.

Jadi faham apa maksud 2 senario yang saya berikan diatas? Saya tidak akan menyarankan apa-apa kepada anda. Tetapi saya cuma nak maklumkan, jika anda hanya fokus untuk menjual, maka perlulah bijak. Diulangi... BIJAK! Kalau tak, stick to my previous concept, guna untuk diri sendiri sahaja. Kerana selama ini, saya hanya guna sendiri dan setiap bulan jualan peribadi tidak pernah melebihi RM150 sebulan, tetapi saya tetap berjaya kerana saya melihat skop jualan yang lebih besar iaitu jualan kumpulan.




------------------------------------------


Kesimpulannya:

Nak untung dalam perniagaan prepaid, kena jual banyak.
Nak jual banyak, senang kalau ada banyak cawangan kedai.
Nak ada cawangan banyak, mulakan dengan 1 kemudian klonkan diri kita kepada downline baru tadi supaya mereka mampu melakukan perkara yang sama seperti kita. Turunkan ilmu kepada mereka. Kemudian recruit agent baru dan buat perkara yang sama. Set target misalnya 2 orang agent baru dalam seminggu.
Setkan matlamat jangka panjang, setahun... dua tahun... jangan buat matlamat yang tidak munasabah contohnya "Dalam masa 2 bulan aku nak buat sungguh-sungguh sampai dapat RM2000 sebulan bonus".
Tak perlu fokus kepada jualan persendirian sebaliknya fokuskan kepada jualan kumpulan (group sales). Sebab kita sorang takkan mampu create volume sales yang besar. memadai dengan hanya gunapakai sendiri dan jual kepada orang-orang terdekat seperti adik-beradik, anak-beranak, member sepejabat dan lain-lainl. Dan lagi bagus jika mereka-mereka ini kita jadikan agent supaya mereka sendiri boleh mempunyai perniagaan sendiri.
MYeCASH merupakan satu konsep perniagaan yang memberikan benefit kepada pengguna prepaid khususnya. Jadi daripada kita jual prepaid kepada mereka, kenapa tak kita perkenalkan konsep perniagaan ini kepada mereka supaya mereka juga boleh menikmati keuntungan seperti kita?
Sentiasa tahu yang prospek diluar sana masih banyak dan masih terlalu luas untuk diteroka. Masih terlalu ramai yang tidak tahu mengenai MYeCASH, konsep perniagaan dan potensinya. Set dalam kepala dan berangan-anganlah agar 2,3 tahun dari sekarang 1 juta pengguna prepaid berada dibawah rangkaian downline anda. Tiada apa yang mustahil.
Jika ingin fokuskan kepada penjualan prepaid, maka perlu BIJAK.

------------------------------------------



Kepada yang baru menyertai MYeCASH, mungkin nak tahu bagaimana saya bermula, jadi biarlah saya berkongsi sedikit kisah dari pengalaman saya sendiri dalam MYeCASH (Dulunya dikenali sebagai MYMODE) ini.

Dahulu saya merupakan salah seorang dari Pegawai Penyelidik di salah sebuah Kementerian di Putrajaya. Gaji bulanan saya dalam sekitar RM2,100 sebulan. Isteri saya suri rumah sepenuh masa. Saya mula mendaftar sebagai agent bila menyedari desakan hidup yang bakal saya tempuhi apabila lahirnya anak pertama saya nanti. Telah saya congak-congak, gaji saya memang tak cukup untuk menampung segala kos untuk hidup di bandar macam ni. Jadi apabila diperkenalkan saja pasal MYMODE oleh seorang pemuda yang tak pernah saya kenali sebelum ini, terus sahaja saya menyertainya. Target saya masa tu, untuk jual prepaid secara online dan jual prepaid dikalangan kawan-kawan sepejabat. Tapi saya silap. Ianya tidaklah semudah dan se-praktikal yang saya sangka.

Baru seminggu join, bonus pertama yang saya terima 30sen hasil dari pembelian topup card maxis RM10 dua keping untuk saya ngan isteri saya. Member saya gelak tak hingat punya. saya sengeh je. Gelak la ngko puas-puas. Dia bertahun guna prepaid, usahkan 30 sen, seposen pun belum tentu apek kedai tu pulangkan balik duit dia!! Dengan hanya melalui email, UPLINE saya memberikan sedikit penerangan mengenai marketing plan MYMODE pada masa itu. Tak cukup dengan itu saya mula mengumpul bahan-bahan yang saya temui di website-website yang saya jumpa. Memang masa zaman saya untuk mendapatkan maklumat tentang MYMODE dari web sangat sukar. Sememangnya tidak banyak web pada masa itu yang memberikan penerangan tentang MYMODE, dan jikalau ada sekalipun ianya tidak begitu jelas. Dari apa yang mampu diperolehi, saya mula kaji dengan mendalam marketing plan MYMODE. Dan bila dah betul-betul faham, barulah saya nampak kaedah dan potensi besarnya untuk betul-betul berjaya dalam MYMODE ini. Lepas tu saya develop satu website simple dan mula invite orang sikit-sikit untuk join. Itupun tak berani lagi nak ajak memember rapat. Takut nanti kena kutuk lagi. Adat orang melayu ni biler ajak buat something jer soalan pertama yang dia akan tanya

"Berapa income ngko sekarang buat menatang nih?" Bila kita bagi tahu karang sure kena perlekeh punya. Apa dia ingat hari ni buat, esok boleh dapat seribu ker? Jadi oleh kerana tak nak menjawab soalan-soalan bengong macam tuh saya invite orang yg saya tak kenal jer. Sehari hantar email kat 3,4 orang. Esok lagi 2,3 orang. Memula tu takde sekor pun yg nak join. Well.. tiada paksaan dalam hal ni. Minggu pertama tu saya cuma dapat sorang jer downline. Itupun orang Sabah. Sudahlah orang Sabah, guna talian DG pulak tu. Saya nak putus asa ker? Nope! Sebab saya memang tahu bisnes ni ader potensi!!

Minggu kedua saya dapat bonus saya yang kedua, RM17.92 sen. Hehehe. Jadiklah.. rezeki Allah bagi. Itupun ade juga yang perlekehkan saya. Ada yang jumpa dalam chatroom boleh sound "camaner bonus RM17? ader lagik balance tak? boleh belanja kitorang minum.. Hahahah" Hehehe. Gelaklah sepuas hati korang!! RM17 ni aku dapat dari usaha aku sendiri. Dan kalau aku susah sekalipun jangan kata RM17, RM10 pun belum tentu orang nak kasi free free. Pada saya, dulu saya saya join See-En-Ai, maintain jualan sampai RM130 sebulan beli barang-barang yang 2 kaliganda harga pasaraya Giant dan barang-barang yang tak berapa diperlukan, itupun dekat setahun baru merasa bonus RM17 macam ni. Sekarang ni saya cuma beli prepaid untuk guna-guna sendiri je. itupun dah boleh dapat macam ni, kira orait la. Balik-balik pun saya tetap reload gak handphone saya ngan isteri saya.

The first 2 months, memang slow gila saya dalam bab mencari orang ni. Nak explain pun tergagap-gagap. Nak pulak kalau yang tanya dalam telefon. Kadang-kala nak angkat telefon pun jadi takut. Maklumlah, tak biasa. Kalau tanya ikut email ni senang sikit. Tapi buat-buat confident jer la. Saya cuba 'psycho' diri sendiri; "Ah! orang bukannya nampak kita dalam telefon..." Saya tebalkan muka, saya gagahkan diri walaupun orang yang menghubungi saya tu kadangkala merupakan pegawai kerajaan kelas pertama, ada yang inspektor polis, ada antaranya pensyarah universiti. Kalau nak di ikutkan, siapalah saya ini. Tapi saya ingatkan diri saya sendiri, tak kira walaupun orang ini Bapak Menteri sekalipun, kalau dia guna prepaid, dan kalau dia punya business minded, pasti mereka akan suka konsep perniagaan yang diperkenalkan oleh saya ini! Seminggu sorang.. kekadang dapat 2 orang... Masuk 2 bulan saya dalam MYMODE, bonus mingguan saya dan maintain RM25-RM35 seminggu. Sedar tak sedar downline bawah saya dah ader dalam 28 orang (campur-campur dengan downline level bawah-bawah la. Direct downline saya masa tuh baru je 6 orang). Bulan ketiga bonus mingguan dah naik antara RM45-RM60 seminggu. Syukur, usaha terus...

"Kekadang saya hairan bila ader orang yg memperlekehkan bila saya kata saya dapat bonus RM47.39 sedangkan diorang yang sama guna prepaid macam saya tak dapat sesen pun..."

Best nya rasa. Suka saya. At least saya ader something untuk tambah income saya. Walaupun orang lain boleh dapatkan RM50 dengan hanya 2,3 jam bekerja. Ah! saya pun bukan mengadap mender ni sangat. Sampingan je, untuk side income. Buat-buat menambah. Kalau dapat settlekan bill astro dengan bill api air pun dah okey. Ader orang bukak website saya, minat nak register, saya registerkan. Tu jer. Lagi pun target saya bukan nak jadi kaya dengan 2,3 bulan buat sesuatu kerja. Saya kerja sekarang ni pun dah masuk 3 tahun. Tapi dari mula saya start sampai sekarang, increment tahunan baru dalam RM50 ke RM100 je setahun. Kalau saya buat MYMODE ni 3 tahun? Agak-agak dah berapa bonus saya boleh dapat? Jadi saya set dalam kepala saya hanya nak tengok hasil dari usaha saya dalam MYMODE ni selepas setahun. Sebelum setahun nih berapa pun bonus yang saya terima, biarlah. saya redha dengan rezeki saya takat tu jer.

Tapi masa terus bergerak. Masuk bulan ke-4, bonus mingguan dah naik jadi RM70-RM100 seminggu. Bulan ke-5, dah jadi RM150-RM200 seminggu. 6 bulan lebih saya buat MYMODE, Bonus mingguan saya antara RM230-RM260 seminggu. Hehehe. SO bermakna side income main internet saya dah cecah angka RM1,000 sebulan... Dari asalnya saya cuma target untuk tampung bill astro, bill api, air, streamyx, kini installment kereta pun dah boleh bayar guna bonus buat MYMODE je.

Pada bulan Jun 2006 (Setelah 8 bulan join MyMode) saya tubuhkan web portal Prepaid4U seperti mana yang anda lihat sekarang ini. Pada masa itu sebenarnya bonus mingguan saya masih hanya sekitar RM200-RM250 seminggu. Syukur.. Modal saya kat situ cuma 2 keping prepaid Maxis RM30 jer. saya memang tak pernah fokus pada penjualan prepaid pun. Lepas bayar bill streamyx untuk 2 bulan lepas. Bulan berikutnya saya dah layak terima bonus bulanan pulak (Leadership Bonus untuk 2StarCM). Masa tu lah saya dapat RM4600 lebih. Tak pernah saya sangka 9 bulan buat MYMODE, income saya mampu menjadi 2 kali ganda dari gaji saya sendiri sebagai pegawai Penyelidik. Terus beli laptop sebiji. Dah lama sangat teringin nak beli laptop sendiri tapi sebelum ni keadaan kewangan tak mengizinkan.

Naik bulan berikutnya, bonus saya meningkat kepada RM8400 sebulan. Kalau dapat Rm4000 pun dah nak melompat rasanya, inikan pula dapat RM8000. Dalam masa yang sama ader 2,3 member yg gelakkan saya pada mulanya dah mula celik mata. "Err... mymode ni apa sebenarnya..? Cuba cerita sikit ngan aku. Aku dari dulu lagik kompius" Ahaks! Dia punya ayat... Padahal dah 9 bulan dia memperlekehkan saya sebelum ini. Hehehe. Tapi saya tak amik hati. Elok jugak kalau terbukak hati dier nak join. saya pun boleh tolong. Bukan sahaja rakan sepejabat, malah Ketua Penolong Pengarah saya sendiri yang sama-sama hisap rokok dekat tangga akhirnya mendaftar sebagai downline saya. See? Dalam perniagaan ini faktor usia, kereta besar, tahap pendidikan sebenarnya bukanlah faktor utama dalam menentukan kejayaan. Faktor utama adalah usaha dan kemahuan. Masa ini baru jelas kelihatan 'multiple effect' daripada pelan pemasaran berperingkat. Dimana semakin lama, semakin berganda-ganda peningkatannya. Saya pernah capai prestasi kumpulan paling tinggi adalah 4000 agent baru dalam sebulan dan jualan kumpulan melebihi RM5juta dimana ini sememangnya perkara mustahil untuk dilakukan sendiri. Kalau ada yang mengatakan contoh yang saya berikan sebelum ini (target jualan RM1 juta sebulan) merupakan satu angan-angan yang tidak munasabah, fikirkan semula. Saya juga orang biasa-biasa seperti anda. Saya sendiri sebelum ini tidak pernah terfikir yang suatu hari nanti saya mampu capai jualan sehingga RM5 juta sebulan. Apa bezanya saya dengan anda?

Saya bermula dari 0. Saya bermula dari tiada apa-apa. Anda bermula dengan asas yang kukuh. Lengkap dengan website replika malah Buku Guideline juga turut disediakan. Disediakan pula ruang forum untuk perbincangan. Ada pulak website khas untuk tutorial. Tak termasuk bahan-bahan lain seperti tutorial iklan, business card, contoh-contoh risalah, buku panduan dan tips dari otai dan berbagai lagi. Jadi jika saya yang tiada apa-apa ini boleh buat sehingga ke tahap ini, kenapa anda tidak boleh? Atau bila semuanya telah disediakan, masing-masing jadi terlalu manja dan langsung jadi tak boleh nak berdikari? Fikirkanlah. Jika kita susah, kita merempat, jangan lah kita berangan ada orang yang akan bantu. Sekadar simpati tu mungkin ada. Tapi peritnya anda sendiri juga yang tanggung. Jadi berusahalah untuk diri sendiri. berusahalah untuk mengubah tahap ekonomi msing-masing. Anda berjaya, anda senang, juga untuk diri anda sendiri. Kalau anda dapat bonus RM5000 sebulan pun, saya tak mintak untuk diberikan 20% daripadanya atas dasar kerana saya yang sediakan segala perkhidmatan di web prepaid4u yang menjadikan anda berjaya. Kejayaan anda, hak anda!


"En. Adi.. Ada downline lebih tak? Letaklah bawah saya..." - En. Sifulan Sifulan

"Saya tak berikan ikan, sebab kalau saya beri ikan, ia akan habis dimakan dan esok anda akan minta lagi. Tapi saya berikan anda joran pancing, supaya anda boleh gunakan setiap hari. Pertolongan yang saya berikan sama rata kepada semua orang tak kita anda level 1 level 2 atau level keberapa puluh dari saya. Yang menjadi persoalannya, samada anda menggunakannya atau tidak... Selama ini anda sendiri bising apa bila melihat orang yang sihat fizikalnya gagah kudratnya menadah tangan ditepi jalan atau di tapak-tapak kedai makan meminta sedekah, jadi janganlah buat perkara yang sama juga. Segalanya telah disediakan, selebihnya usahalah sendiri."

"Kita masing-masing sedang memegang kuali kecil didalam sebuah lombong emas.
Setiap kali melihat orang lain bersorak gembira, kita mula mencari dimana silapnya
kita sedangkan dalam masa yang sama kita masih berdiri tanpa berbuat apa-apa...."

"En. Adi.. bagaimana caranya untuk mendapatkan downline yang ramai sampai berpuluh-puluh ribu orang seperti En. Adi...?" - En. Sifulan Sifulan

Caranya sama seperti untuk mendapatkan 1 orang downline. Cuma kaedah tersebut diulang-ulang...

Sempena tahun baru ini mari kita sama-sama membuat azam untuk berjaya dalam perniagaan ini. Saya sendiri secara peribadi berazam untuk memperbaiki tahap prestasi kumpulan ini supaya mampu mancapai zaman kegemilangannya satu masa dahulu atau lebih lagi daripada itu. Kerja-kerja follow-up freemember akan lebih giat dijalankan. Jadi walaupun prospek yang anda cari hanya mendaftar sebagai freemember sahaja, kami akan tolong followup kan supaya dia menUpgrade keahlian untuk menjadi Agent MyMode.

MyMode ~ perniagaan dihujung jari


* korg mahukan lebih byk info berkenaan perniagaan ini? mudah saja..hanya perlu klik pada banner diatas.