Monday, March 29, 2010

Bos, bos, bos

3-4 minggu ni susah betul nak tengok aku online Facebook (add aku mms_ridam@yahoo.com )..biasalah kalau dh guna line internet ofis, ade jer yg memerhati..bila dah diperhati, tentulah ditegur-tegur..nasib baik lah teguran tu teguran yang elok-elok jer..aku terima dengan hati yang terbuka. kalau bos yang tegur kita elok-elok..i followw jerr.

bila sembang pasal bos ni..bg pendapat aku la, ada 2 golongan:-

1. bos freshie, tiada pengalaman (baru graduat, mohon kerja jawatan tggi ikut kelulusan).
2. bos yg dah lama kerja, byk pengalaman & pernah bekerja dr peringkat bawahan.

- bos yg berpengalaman (dh lama keje & pernah kerja dari peringkat bawahan) pulak dibahagikan pada 2 golongan:-

1. jenis rendah diri, disukai ramai, mudah bekerja bwh dia, arahannya mudah difahami oleh anak buah sbb dia ada byk pengalaman kerja masa sblm dia naik pgkt, menjadi idola pd anak2 buah, menjaga hal-hal kebajikan anak buah, banyak mempertahankan anak buah sendiri jika terdapat kecuaian kecil, anak buah hormat kt dia sbb dia lebih senior & wat keje stail profesional walaupn dpt pgkat tggi.

2. jenis tggi diri (ego, bangga diri dpt pgkt tggi), sukar nk kerja bwh dia, kurg disukai ramai, anak buah hormat dia depan dia jer, blkg kutuk dia balik walaupun dia lebih senior, buat keje seperti org tiada pengalaman & x setaraf dgn pengalaman keje dia yg dh lama kerja, perlu byk belajar cara yg berkomunikasi yang baik dengan anak buah.

aku byk belajar nk jd bos dr mereka-mereka yg sebelum ini pernah jd bos aku sbb ada kemungkinan satu hari nnti aku juga akan jd bos juga. selama aku bekerja setakat ini, dh hampir 20 org bos yg aku kenal. mereka ni semua tergolong dlm golongan yg aku sebut td. mana yg ok, mmg ok & yg x ok tu, aku x boleh jadikan contoh.

akhir sekali & penamat utk kemaskini blog aku ni, aku ade soalan utk korang..bos korang pulak cmne? ade x tergolong dlm golongan kt atas tu?

3 comments:

Sinchan Nakal said...

ko plak boss jenis yg macam mana?
kehkehkeh..

Lynn said...

er..er..

bos @pun tidak, kite x ske org yg ske bising je lebey tp habuk pun tarak..gitulah kira2nye..

papepun, bos ai walaupun x amik tahu hal kebajikan anak2 buah, tp dia baik ati n ai saspek dia sgt2..ha3..saspek jgn x saspek..

aphis said...

Jumpao awk kt vf..hehe..nice.. =))

well,my boss is the type bos yg dah lama kerja, byk pengalaman & pernah bekerja dr peringkat bawahan + rendah diri...x bnyk ckp..tpi pengalaman mmg bnyk!!cool je..mmg best ah..mmg seswai dijadikn contoh..hehe